megan-markl-je-gostujuca-urednica-voga-i-za-naslovnicu-je-odabrala-15-zena-kojima-se-najvise-divi:-jedno-mesto-je-ostalo-prazno-i-odusevicete-se-kad-cujete-kome-je-namenjeno

29.07.2019. 08:16

Vojvotkinja od Saseksa Megan Markl je gostujuća urednica septembarskog izdanja britanskog Voga na čiju naslovnicu je stavila 15 žena „kojima se divi“.

Megan Markl je gostujuća urednica Voga Foto: Profimedia

Megan Markl je prva članica kraljevske porodice koja je dobila tu čast da uređuje „Modnu bibliju“. Za specijalno izdanje pod sloganom „Forces for Change“, odabrala je 15 žena koje su „ostavile traga“ i „promenile svet“, a među njima možete biti i vi!

Na listi žena kojima se najviše divi Megan Markl, našle su se žene iz šoubiznisa, politike i aktivistkinje poznate po tome što slave različitost, prava transrodnih osoba i bave se globalnim pitanjima poput klimatskih promena.

Ipak, fanovi kraljevske porodice nisu oduševljeni izdanjem Voga pod Meganinom uredničkom palicom. Među komentarima koji kruže internetom mnogi su izjavili da je novo izdanje Voga „veliko đubre“ i „apsolutno grozno“, a nije im se dopao ni Meganina lista koja uključuje glumicu Džejn Fondu (81), i aktivistkinju Gretu Tunberg (16) među ostalim slavnim licima.

Vojvotkinja nije stavila sebe na naslovnicu jer je veruje da bi to bilo veoma pretenciozno, kaže glavni urednik magazina Edvard Eninful. Takođe, dodaje da je ovo jedan od najradikalnijih poteza uredništva u njihovoj 100-godišnjoj istoriji, budući da je septembarsko izdanje najvažnije izdanje godine.

Upražnjeno 16. mesto na Meganinoj naslovnici, krije naročito zanimljivu priču. Naime, njena ideja bila je da u celu priču „uključi i čitateljke kako bi ih podstakla da i one budu deo promena“.

Kejt Midlton na naslovnici VogaFoto: Profimedia

Podsetimo, Kejt Midlton je bila zvezda jubilarnog 100. izdanja „Voga“ 2016. godine, ali njena kolaboracija nije izazvala ovoliki bum i nije se bavila važnim pitanjima poput rasne i polne jednakosti.