megan-markl-je-starija-prvorotka-i-zato-se-nije-porodila-kod-kuce:-„tada-je-potreban-veci-nadzor“,-objasnjava-ginekolog

07.05.2019. 19:40

Megan Markl se, uprkos svojim nadanjima i planovima, umesto kod kuće, porodila u bolnici. Budući da spada u starije prvorotke, to je bila jedina ispravna odluka, a naš ginekolog objašnjava i zašto.

Megan Markl se ubraja u starije prvorotke Foto: Profimedia

Pre svega, treba istaći da se termin “starija prvorotka” u akušerstvu koristi za žene koje prvu trudnoću iznesu sa više od 35 godina, pa se Megan, budući da se sa 37 godina porodila prvi put, ubraja baš u ovu grupu majki.

PO ČEMU JE POZNO MATERINSTVO RIZIČNO?

Pozno materinstvo donosi i određene probleme, te se svaka takva trudnoća od početka smatra rizičnom.

Ginekolog docent dr Svetlana Janković, šef odseka akutne patologije trudnoće odeljenja porodilišta u GAK “Narodni front”, ističe da što je žena starija, u većem je riziku za komplikacije tokom trudnoće.

– Starije prvorotke se neretko suočavaju sa gestacijskim dijabetesom i hipertenzijom. Kod njih može doći i do komplikacija bolesti koje već imaju zbog godina. Zato je kod starijih prvorotki potreban veći klinički i laboratorijski nadzor. Takođe je potrebno uraditi bebinu genetiku, jer je povećana mogućnost nastanka anomalija na plodu. Ukoliko je trudnoća uredna, bez komplikacija, samom porođaju se pristupa bez posebne predostrožnosti. Oporavak žene je individualan i ne znači da će zbog toga što je prvorotka starije dobi biti potrebno više vremena za oporavak – objašnjava dr Janković za “Žena.rs”.

Nakon Meganinog porođaja, i britanski lekari su se oglasili i dali svoj sud. Kako su i oni rekli, najbolji i najbezbedniji mogući scenario bio je upravo porođaj u bolnici. Iako su se Megan i Hari ozbiljno spremali za porođaj kod kuće i radovali su mu se, i lekari ističu da, budući da je Megan po prvi put prolazila kroz porođaj, najpametnija stvar koju je mogla da uradi jeste da se porodi u bolnici, pod nadzorom lekara i u okviru bolnice, kako bi se što brže i efikasnije odreagovalo na eventualne probleme.

Na svu sreću, sve je prošlo odlično, Megan i sin se osećaju sjajno, ali vojvotkinja je prekršila tradiciju i nije se fotografisala na stepenicama bolnice, niti će to uraditi jer joj je, kako kaže, neophodna privatnost.