U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  ŽITORAĐA- Meštane Stare Božurne već mesecima dobrovoljno rade u parku u svom selu u nameri da do kraja maja završe sa svim planiranim aktivnostima. Da podsetimo, meštane je okupila dobra volja i želja da zajedničkim snagama urede javni prostor u selu sagrađen 1981. godine u čast topličkih heroja koji su ostali upamćeni po svojim podvizima.

  Radovi u parku krenuli su u avgustu prošle godine. Meštani su od novca koji su dobili kao donaciju od Trag Fondacije kupili potreban građevinski materijal i počeli sa radom. Pre samih građevinskih radova, Direkcija za izgradnju Opštine Žitorađa izašla je na teren i rešila dugogodišnji problem sa zadržavanjem viška vode u parku i rasvetom. Tako je Spomen park Stara Božurna posle više od 20 godine opet dobio uličnu rasvetu.

  Donirana sredstva koriste se isključivo za nabavku potrebnog materijala, dok je rad meštana dobrovoljan. Ulažući svoj rad, znanje, mašine i alate, meštani svoje slobodno vreme provode radeći u parku. Kako bi što više uštedeli prilikom nabavke materijala, meštani su sami izradili ogradu i klupe za park. Prošlog meseca u parku su postavljene i klupe.

  Park je pogodan za održavanje nastave u prirodi jer jedan deo parka čini amfiteatar sa istaknutim uzvišenjem koje može da predstavlja mesto sa koga se obraća auditorijumu. Zahvaljujući tome, moguće je organizovati događaje koji bi okupili decu i mlade, ali i ostale meštane. Osnovne škole iz obližnjih mesta mogle bi da organizuju jednodnevne izlete u Staroj Božurni, kako bi njihovi učenici boraveći u parku slušali nastavu u prirodi i imali čas posvećen junacima topličkog kraja.

  S obzirom da osnovna škola u Prokuplju nosi naziv meštanina Stare Božurne i narodnog heroja Nikodija Stojanovića Tatka, svake godine Dan škole bi se mogao obeležavati i u Spomen parku, uz učešće učenika, o čemu su članovi neformalne grupe, koja je inicijator projekta obnove parka, već razgovarali sa direktorom ove škole.

  Očekujemo da će radovi u parku biti završeni u maju, te planiramo da 24. maja organizujemo okupljanje u parku i obeležavanje uspešne završnice projekta, kada ćemo pozvati sve one koji su nam pružili podršku u realizaciji projekta.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465580