mi-se-selimo-ako-zivite-u-ovom-gradu-u-srbiji-imate-pranje-i-peglanje-vesa-besplatno.-caka-je-samo-u-ove-dve-stvari

Kao i većina srpskih gradova, i Sombor kuburi sa natalitetom. Zato je prošle godine u ovom gradu pri Crvenom krstu otvoren Servis za podršku roditeljstvu, koji se finansira delom iz grada, a najvećim delom od bespovratnih sredstava koje država dodeljuje za projekte podrške porodicama i mere populacione politike.

– Prvi poziv koji smo realizovali prošle godine pokazao se odlično i sad oko 1. maja objavićemo drugi poziv i pozvati roditelje da se jave i koriste usluge našeg Servisa za podršku roditeljstvu. Ove godine, osim usluge peglanja veša, moći će da koriste i uslugu pranja i to besplatno – otkriva Antonio Ratković, zamenik gradonačelnika Sombora.

To će u praksi funkcionisati na sledeći način: u dogovoru sa porodicom vozilo servisa dolaziće na kućnu adresu porodice, uzimaće prljav veš, koji će zaposleni u servisu oprati i opeglati, a onda će im ga vratiti na kućnu adresu. Uslov je da su roditelji zaposleni, da imaju dvoje i više dece mlađe od 15 godina, a ove godine postoji mogućnost da uslov bude i visina mesečnih primanja roditelja, kako bi se izbegle zloupotrebe. Ali tu mogućnost gradske vlasti još uvek razmatraju.

– Od ove godine uslugom servisa biće obuhvaćena i sva sela, a uslugu će moći da koriste i starije osobe, kojima je ovakva pomoć potrebna – kaže Ratković i dodaje da svako ko se prijavi i ispunjava uslove, moći će da koristi usluge ovog jedinstvenog servisa u Srbiji.

Mirjana Jozić je mama Dunje (9) i Marka (11) i njihova porodica prošle godine je koristila usluge servisa. To se i te kako pozitivno odrazilo na njihov porodičan život.

– Šta da vam kažem, peglu nisam uključila pola godine. Tri puta nedeljno su nam u servisu peglali veš, tako da sam imala više vremena za svoju decu. Umesto da peglam, učila sam sa njima, šetali smo i uživali zajedno. Sad me raduje što će u servisu i da peru veš. To je zaista prava pomoć zaposlenim mamama, poput mene – kaže Mirjana.

A upravo cilj Servisa za podršku roditeljstvu i jeste da se olakša zaposlenim roditeljima, kako bi mogli više vremena da provode sa decom.

Inače, već treću godinu država dodeljuje gradovima i opštinama bespovratna sredstva za projekte podrške porodicama i mere populacione politike. Za to je ove godine izdvojeno najviše do sada, 650 miliona dinara – 150 miliona više nego prošle godine.

A šta vi kažete – da li biste vi voleli da ovakav servis postoji u vašem gradu?