mihic-je-napisao-srecnu-porodicu:-znate-li-zbog-cega-je-ona-bila-vise-od-serije?

Posebni su jer su u pomenutim ostvarenjima igrale njegova supruga i ćerka Vera Čukić i Ivana Mihić.

Scenaristu, koji je preminuo u nedelju u Beogradu, u 80. godini i najvažnije žene u njegovom životu, koje su ponosne što su “bile njegove”, kako je Ivana istakla u saopštenju na Instagramu, gluma je povezivala na dodatni način.

Bili su najbolji tandem i kao poslovni saradnici.

U seriji “Srećna porodica” iz 1979.godine, čiju je priču osmislio Mihić, Vera je igrala mamu, a Ivana stariju ćerku i bio je to njen filmski debi.

Ivana je zatim 1984. glumila u Varljivom letu ’68. Bila je Vladica, sestra Petra Cvetkovića kojeg je glumio Slavko Štimac.

Kultna priča o porodici Cvetković koja je sjajno dočarala društveni i porodični milje Jugoslavije šezdesetih godina prošlog veka, gleda se i danas. I svako novo gledanje donese neki novi aspekt, ugao, Mihićevu poruku.

Ivana Mihić kao Vladica Cvetković Foto: youtube

Desila se devedesetih, od 1996. do 1997. serija “Gore-dole”. Mihić je dao svoju ocenu burnog perioda i sunovrata društvenih vrednosti.

“Gore- dole” i Vera i Ivana u serijiFoto: youtube

Veri je bila pripala uloga Marije „Mace“ Jakšić, a naslednici Kristine Kiki Jakšić. Porodica Jakšič borila se sa sankcijama, inflacijom, restrikcijama struje, svime onome što je krizni period donosi.

“Kupi mi Eliota” Foto: youtube

Fantastičnu ulogu je Ivana Mihić odigrala u akcionoj kmeidji “Kupi mi Eliota” premijerno prikazanoj 1998. godine.

Glumica je u crnohumornoj priči o saksofonisti Bokiju koji se bori sa dugovima, priskače u pomoć, a njen glumački izazov bio je praćen dramatičnim scenama i akcijom.

“I Bog stvori kafansku pevačicu” Foto: youtube

” I Bog stvori kafansku pevačicu”, 1972. i Vera Čukić kao Bela Seka. Kultni film, kultna uloga uz Velimira Batu Stojkovića.

Kako su sjajno Mihićeve spisateljske ideje u delo sprovodile njegova supruga i ćerka.

Gordan Mihić na promociji serije “Nemanići- rađanje kraljevine” prošle godine u RTS-uFoto: RAS Srbija

A Gordan je prikazom ljubavne priče između kafanske pevačice, opterećene prošlošću i i radnika na gradilištu hidrocentrale ispoljio još jednu stranu svog nesvakidašnjeg talenta.

Vera i Gordan su se spojili na poslu i 1988. u seriji “Zaboravbljeni”. Sećate se sigurno Kifline majke čiji je lik dočarala naša istaknuta glumica.

“Dnevnik uvreda” Foto: youtube

Mihićevo umeće da na jednostavna, prijemčiv, plastičan, a istovremeno umetnički način prikaže realnost došlo je do izražaja i u “Dnevniku uvreda” 1993. godine.

Fantastičan glumački duo činili su Vera (Ana Nikolić) i Marko Nikolić (Stefan Nikolić).

Ostali su veliki filmovi. Antologije nekih prošlih vremena za budućnost.