milos-iz-vranja-je-sa-11-saznao-istinu-uplasen-sve-sam-pitao-ciji-sam-ja-sada-a-onda-mi-je-mama-rekla-par-reci-i-sve-je-dobilo-smisao

30.03.2019. 08:23

Miloš Trajković iz Vranja je običan mladi čovek – zaposlen u „Brzoj pošti“, oženjen Marinom, otac dvoje dece – Đorđa (4) i četvoromesečne Đorđine. Ali, ima jedna važna stvar koja ga izdvaja od drugih – on je prva beba iz epruvete rođena u Srbiji, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, a njegov rođendan, 27. jun 1987, upisan je zlatnim slovima u istoriju srpske medicine.

U istoriju srpske medicine upisan je 27. jun 1987, kada je rođen Miloš Trajković Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Za portal „Žena.rs“ Miloš se prisetio prvobitnog šoka kada je u četvrtom razredu osnovne škole naišao na požutele novinske članke i saznao da je na ovaj svet došao na malo drugačiji način od svojih vršnjaka.

– Bio sam uplašen, pitao sam se – šta je ovo, pa čiji sam ja sada, zašto mi niko ništa nije pričao. Kasnije mi je majka ispričala celu istinu o njenoj četrnaestogodišnjoj borbi za mene i mom rođenju. Drugovi su se malo šalili na moj račun, zvali me „beba iz epruvete“, ali ništa od toga nije mi mnogo smetalo – seća se Miloš.

Miloševa supruga Marina kaže da je priiča o njenom suprugu u stvari priča o hrabrosti jedne žene koja je želela da postane majkaFoto: Vesna Lalić / RAS Srbija

A Miloševa majka, Slavica Trajković s pravom može da ponese titulu „majka hrabrost“. Ni Miloš ne krije koliko je ponosan na nju što se odlučila na vantelesnu oplodnju u trenutku kada se na ovim prostorima o tome skoro ništa nije znalo.

– Kad je profesor dr Milenko Proročić rekao mojoj majci da jedan od milion postupaka vantelesne oplodnje uspe, ni to je nije pokolebalo.Tolika je bila njena želja za detetom. Na sreću, njena borba i trud na kraju su se isplatili – dobila je mene, a nakon toga, bez ikakvih problema, prirodnim putem rodila je i mog brata Marka.

Miloševa supruga Marina kaže da je znala priču o „bebi iz epruvete“, ali da joj to nikada nije smetalo.

– Miloš mi je to ispričao čim smo se upoznali. Najlepše u toj priči je to što se moja svekrva, u trenutku kada je to na ovim prostorima bio veliki bauk, ipak odlučila na taj korak. Zato je to priča o ogromnoj hrabrosti žene koja je želela da se ostvari kao majka – priča Marina.