MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI

PROKUPLJE/ BLACE

U porti crkve Svetog Velikomučenika Prokopija u Prokuplju i porti crkve Presvete Bogorodice u Blacu paljenjem badnjaka započeo je najradosniji hrišćanski praznik rođenje Hrista. Ovom činu prisustvovali su mnogobrojni vernici i građani.

Lomljenje česnice ispred crkve Svetog Velikomučenika Prokopija

U Prokuplju je paljenje Badnjaka započelo u 18 sati, a nakon toga izlomljena je Česnica u kojoj je bio zlatnik. I ove godine darodavac Česnice je SZTR „Čutura“ . Okupljeni vernici i građani nakon Liturgije i paljenja Badnjaka poslućili su se i vrućom rakijom, koju je i ove godine poklonilo preduzeće „Milan Toplica“ .

Svetog Velikomučenika Prokopija

Ovom prilikom u ime prokupačke crkve okupljenima se obratio protojerej Nikola Ilić i podsetio da su se večeras okupili ispred najstarije crkve u Srbiji.

-Ovde gde leže mošti Svetog Prokopija i delovi moštiju Svetog Đorđa, gde su naši preci dostojno obeležavali i slavili rođenje Hristovo, okupili smo se i mi. Ovo je najradosniji događaj, jer je Hristovo rođenje donelo mir na zemlju i pomirenje Boga i čoveka. Zato u ovoj noći slavimo mir i među ljudima- kazao je otac Nikola.

Ispred Crkve Presvete Bogorodice u Blacu

On je pozvao vernike da se u ovolikom broju češće okupljaju u crkvi i učestvuju u molitvama i pozvao sve da ujutro u osam časova dođu u hram i prisustvuju Liturgiji.

-Neka Gospod koji sve može učini da mu se vratimo i ne odlazimo iz ove naše zemlje- poručio je otac Nikola.

Za okupljene upriličen je i vatromet.

B.R.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...