mislite-da-je-ovo-proja?-godinama-je-jedete,-a-ne-znate-da-se-ovako-zove

Da, baš tako. Projara je “nabildovana” verzija proje, jer se tradicionalna srpska proja pravi samo krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Neki je još zovu i kukuruza, baš zato što je toliko jednostavna i skromna. Proja je vekovima hranila Srbe i bila jeftina zamena za zamena za hleb, a često i za kompletan obrok. Vremenom, kako je život postajao lakši i bolji, nastale su u njene bogatije varijacije, projare, koje su danas postale rednovne na našim trpezama.

Mi vam dajemo recepte za proju i projaru, a vi nam javite koja vam se više sviđa.

Tradicionlana proja pravi se samo od tri sastojkaFoto: Profimedia

Proja

Potrebno je

300 g domaćeg kukuruznog brašna, 300 ml hladne vode, kašika soli

Priprema

Pomešajte brašno i so, lagano sipajte vodu, pa varjačom mesite testo. Smesu sipajte u pleh koji je dobro podmazan mašću i pecite na 220 stepeni oko 25 minuta.

Projara je obogaćena projaFoto: Uroš Arsić / RAS Srbija

Projara

Potrebno je

4 jajeta, 2 šolje od 2 dl brašna, šolja kukuruznog brašna, šolja palente, šolja kisele vode, šolja ulja, prašak za pecivo, šolja jogurta, 200 g kravljeg sira, 150 g mladog luka, 150 g kulena, so

Priprema

Umutite jaja, posolite pa dodajte jogurt i kiselu vodu. Potom dodajte sve vrste brašna, prašak za pecivo, sir, seckani kulen i mladi luk, pa sve dobro promešajte. Proju pecite oko pola sata na 180 stepeni.