mislite-da-ste-ovih-dana-bezbedni-jer-nema-sunca?-varate-se!-evo-zasto-i-danas-morate-da-stavite-kremu-sa-faktorom

03.08.2019. 08:22

U Srbiji su poslednjih dana UV indeks kreće se od umerenog (žuti alarm) do vrlo visokog (crveni alarm), pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Krema za sunčanje Foto: Profimedia

Visok indeks UV zračenja je zabeležen tokom oblačnih dana i kretao se od 8 do 9. Iako, mnogi smatraju da oblačno vreme nije opasno za kožu jer nismo direkto izloženi Suncu, zapravo i tada UV zračenje može da bude izuzetno visoko.

Savet je da se preduzmu mere zaštite – izbegavanje šetnje od 11 do 16 časova, treba se skloniti u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočare i zaštitnu kremu.

Pitanje koje muči sve ovih dana je – koliko često puta treba namazati kremu sa zaštitnim faktorom i koju izabrati.

Osobama koje imaju svetlu i osetljivu kožu savetuje se da koriste faktor 50 ili najmanje 30, a zatim da postepeno prelaze na niži. Oni tamnije puti ne moraju da kupuju kreme sa faktorom jačim od 30.

Šta znače brojevi na kremama za sunčanje?

Zaštitni faktor 30 znači da možete da budete na suncu 30 puta duže nego kada ste bez zaštite, ako je, naravno, redovno ponovo nanosite.

Odrasli sa normalnom kožom bi trebalo da kupuju vodootporne kreme sa zaštitom širokog spektra i faktorom 30. Da je nanose na svakih dva sata i koriste dovoljno kreme da lepo prekrije kožu.