Mladi Prokupčanin četiri puta godišnje daje krv

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Dati dobrovoljno krv, koja će nekome spasiti život, je nešto najhumanije što čovek može da uradi, kaže mladi dobrovoljni davalac krvi Stefan Mirković iz Prokuplja.
  Ovaj tridesetogodišnji medicinski tehničar, koji radi na Odeljenju ortopedije Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju, prvi put svoju dragocenu tečnost dao je kao učenik završnog razreda Medicinske škole. U proteklih 12 godina, on je 37 puta dao krv.

  -Svake godine, četiri puta dajem krv. Zbog prirode posla, nekada nisam u mogućnosti da prisustvujem akcijama koje organizuje Crveni krst, pa zbog toga najčešće krv dajem u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu, kaže Mirković i napominje da se posle davanja krvi, oseća mnogo bolje.
  On ističe da je jedan od osnovnih motiva da se odazove akcijama, podatak da se 65 odsto prikupljene krvi daje ugroženoj, povređenoj deci.
  Naš sagovornik smatra da svi mladi i zdravi ljudi treba da, ako ne stalno, onda povremeno, učestvuju u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi.
  Bolja informisanost, edukacija stanovništva, rad sa učenicima završnih razreda srednjih škola, saradnja zdravstvenih ustanova sa preduzećima i ustanovama su mogućnosti koje treba iskoristiti da bi se povećao broj dobrovoljnih davalaca.
  -Na godine uopšte neću gledati. Dok sam zdrav, dobrovoljno ću davati krv, kaže Stefan Mirković i dodaje da se nada da će premašiti broj 100, kad su ove akcije u pitanju.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472943


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...