mnogi-misle-da-je-zilava-i-bezukusna:-kada-ce-ova-testenina-postati-popularna-u-srbiji?

Tako su speltino, heljdino, ražano i ovseno brašno postali uobičajena pojava na rafovima velikih supermarketa i prodavnica zdrave hrane, ali asortiman proizvoda od različitih tipova integralnog brašna se tu ne zaustavlja.

Dostupni su nam i različiti krekeri, keksići, štanglice i štapići, ali i testenina! A da li je integralna testenina zaista bolja od obične, u čemu je tačno razlika i koju treba birati, pitali smo našeg nutricionistu.

Da li je integralna testenina dobar izbor? Foto: Profimedia

“Danas je bogata ponuda različitih takozvanih integralnih testenina, a naš je pravilnik takav da dozvoljava naziv “integralno” i za proizvode koji sadrže integralno, ali i belo brašno. Apsolutno svako integralno brašno jeste bolje, pa čak i pšenično integralno je mnogo bolja opcija od belog. Ovo iz razloga što takvo brašno sadrži celo zrno žitarice: opnu, endosperm i klicu. Opna je izvor vlakana, a ispod nje se nalazi većina mineralnih materija koje se u dobrom delu gube ljuštenjem. Klica sadrži esencijalne masne i aminokiseline. Dok unutrašnjost zrna – endosperm čini pretežno skrob i kao takav predstavlja izvor čiste energije, a siromašan je mikronutrijentima, mada sadrži vitamine B kompleksa”, potanko objašnjava dijetetičar – nutricionista Tanja Olajdžija.

“Svakako najbolje je celo zrno, pšenično, a još bolje zrno drugih žitarica i pseudožitarica: ovas, ječam, heljda, spelta, raž, kinoa, amarant. Sve su ovo žitarice od kojih se danas izrađuju i testenine te su one, imajući u vidu objašnjenje o strukturi zrna, i modifikaciji pšenice, razume se bolji izbor”, dodaje naša sagovornica.

Integralna testenina Foto: Profimedia

Pored navedenih vrsta testenina, postoji još niz onih koje se prave od kombinacije dve ili tri vrste brašna, ali i onih koje zapravo uopšte ne sadrže žitarice.

“Osim ovih sada već uobičajenih proizvoda, na tržištu se mogu naći i testenine koje ne sadrže žitarice, te tako možete naći testeninu od sočiva, leblebija i bundevinog semena – ove su testenine fantastičan izvor proteina, te mogu biti dobra opcija u vreme posta, a što se tiče ukusa on je razume se drugačiji od klasične testenine, ali svakako je preporuka da probate i uvrstite povremeno u svoju ishranu”, zaključuje Olajdžija.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.