moda-20ih-stil-u-doba-dzeza-struk-je-padao-a-porub-se-podizao

Moda je mnogo više od ideje jednog kreatora, na nju utiču i oblikuju je okolina i način života, a 20-ih je reflektovala brze pomake u društvu. Došlo je do naglog zaokreta u odnosnu na prethodnu eru, društvo, običaji i tehnologija radikalno su se promenili posle Prvog svetskog rata.

Žena u haljini čuvene kreatorke Žan LanvenFoto: Profimedia

Žene više nisu bile voljne da žrtvuju svoju pokretljivost u ime dosadnih staromodnih viktorijanskih korseta i krinolina. Velike grudi, uzak struk i oble pozadine iz viktorijanskog doba zamenila je novootkrivena jednostavnost i bogatstvo boja i materijala. Ne naglašavanjem grudi i pozadine, čistim linijama i spuštenim strukom moda ovog perioda favorizovala je androgeni izgled i rečeno modernim rečnikom donela prvu rodnu krizu. Žene su prestale da naglašavaju ženske atribute, želele su da igraju, idu na posao, šetaju po gradu, ili samo da mogu da se smeste u kola.

filmska glumica Luis Bruks obučena po modnim načelima 20-ihFoto: Profimedia

Rubovi na haljini brzo su se dizali. Jedne godine bili su midi a  već sledeće ispod kolena. Putanje struka bile su još čudnije, 1910. počinje da pada pa da raste da bi 1921 stigao do ispod grudi a zatim se opet spustio do kukova 1922. Ujedno to vreme dalo nam je najpoznatije, moderne i opasne momke. Noćni klubovi u kojima se slušao džez snažno su uticali na mlade. Jedna od ikona i simbol tog vremena svakako je i čuvena plesačica Džozefina Bejker.

Džozefina Bejker u kultnom „banana“ kostimuFoto: Profimedia

Čak i danas gotovo svi prepoznaju glavne elemente ovog stila a većina je inkorporirana u savremeno shvatanje modnog dizajna.

Kloše šešir nalik zvonu po čemu je i dobio imeFoto: Profimedia

Kloše šešir

Kloše ili zvono šešir stigao je iz Pariza i brzo osvojio žene 20. Pravljen je od somota, satena, konjske dlake ili slame. Pokrivao je frizuru i dozvoljavao ženama da kosu zataknu u šešir. Postojale su i varijante kloše šešira sa širim obodom i kapom koji su ženama davale nonšalantan izgled.

Modna skica iz ženskog časopisa uz koji je išao i krojni šnit za haljinuFoto: Profimedia

Čarlston haljine

Obeležile su deceniju ali ostale kao trajni sinonim za večernju vragolastu haljinu. Dovoljno atraktivne i komotne da u njima možete da provedete veče na plesnom podijumu i dovoljno jednostavne da možete da ih ukrasite po svojoj želji.

Haljina u stilu „robe de style“ kreatorke Žan LanvinFoto: Profimedia

Žan Lanven

U ovom periodu počinju neki od poznatih kreatora. Žan Lanven čuvena Francuska kreatorka dizajnirala je haljinu poznatu pod nazivom “robe de style” od pliša i svile koja je kontrateža čarlston haljinama. Glavna karakteristika je bogata široka suknja i uzak gornji deo koji je pratio liniju tela. Najčešće je pravlljena u specifičnoj plavoj boji, nalik jajetu crvendaća, poznatoj kao lenven plava. Danas je jedna od najstarijih modnih kuća u svetu.

Komplet geometrijskog kroja sa bogatim šaramaFoto: Profimedia

Inspiracija stilom Art deko

Art deko moda oslanjala se na bogato obojene interesantne teksture koje su davale dubinu jednostavnim haljinama svedenih geometrijskih krojeva. Posebno su modeli haljina za veče bili pod uticajem art dekoa.

Jednostavan kostim i naglašen nakit- jedano od pravila stila koje se zadržalo do danas.

Šanel kostim postao je sinonim za elegancijuFoto: Profimedia

Koko Šanel

Žene su se izborile za mnoga prava pa i za nošenje odeće nalik muškoj. Koko Šanel imala je revolucionarni uticaj i defenisala modu dvadesetih. Postala je pojam moderne žene i postavila čvrste osnove modnom dizajnu kakav danas znamo. Promovisala je izfled šiparice. Redukovala je količinu materijala koja se koristi, uvela otpornije materijale u žensku modu a umesto slojeva i slojeva materijala koji je imao dekorativnu ulogu u viktorijanskoj eri uvela je nekoliko niski bisera. Može se reći da je pojam “seksi” redefinisan.

Jedna od zabluda je da su haljine bile kratke tokom cele decenije, u stvari tek oko 1925 dostižu dužinu oko kolena.