modna-biblija-je-dala-svoj-sud:-komad-koji-je-sinonim-za-2010-e-svaka-zena-na-planeti-ima-u-ormaru-i-u-isto-vreme-ga-mrzimo-i-volimo

A kako smo upravo na izmaku jedne decenije, kultni modni magazin „Vogue“ rešio je da se osvrne na godine iza nas i donese sud o tome koji je to komad koji je obeležio 2010-e.

Kim Kardašijan Foto: Profimedia

I rezultat je prilično iznenađujuć, ali ako bolje razmislimo – vrlo realan. Naime, kako tvrdi „modna biblija“ ova decenija ostaće zapamćena po helankama!

Helanke su se zaista, u najrazličitijim oblicima, provlačile kroz modu proteklih godine, ponekad kao deo sportske opreme, ponekad čak i kao deo večernjeg autfita, ali je činjenica da ih je praktično svakla žena na planeti imala (i ima) u svom ormaru.

Điđi Hadid Foto: Profimedia

Trend sportske elegancije, koji je postao neprikosnoven, dozvolio je helankama da izađu sa dna sportske torbe na svetlost dana, a i dan danas vode se polemike da li je ovo bio dobar modni potez ili „promašaj veka“.

Viktorija Bekam Foto: Profimedia

Bilo kako bilo, žene su ga radi prihvatile, pre svega jer su helanke jedan od najudobnijih komada garderobe, vrlo praktične i lake za kombinovanje, a ako ste vešti u poigravanju modom mogu da budu vrlo šik i seksi.

Irina Šajk Foto: Profimedia

Popularnosti ovog komada svakako su doprinele i slavne lepotice i trendseterke poput Kim Kardašijan, Hejli Boldvin, Dženifer Lopez, sestara Hadid, pa čak i Viktorije Bekam, koje se nisu libile da helanke ponesu čak i na gala događaje, te u prvi red prestižnih modnih revija.

U „Vogue-u“ ističu da je jedan od „krivaca“ histerije za helankama i povećan fokus današnje kulture na fitnes. „Ljudi provode sve više vremena vežbajući i ne žele da gube vreme na neprestano presvlačeći“, navodi se u čuvenom časopisu.

Kim Kardašijan Foto: Profimedia

Oni su kao jedan od argumenata naveli i to što je rad od kuće danas veoma rasprostranjen, pa se javila potreba za opuštenom, svakodnevnom garderobom umesto one strogo poslovne.

Šta vi kažete – da li su helanke zaslužile da ponesu epitet najpopularnijeg komada u deceniji iza nas?