„morali-smo-i-majke-i-bebe-da-premestamo-na-sprat-nize,-nekada-su-minuti-bili-u-pitanju“:-babica-milica-iskreno-o-stanju-u-opstoj-bolnici-u-vrbasu-pre-samo-tri-meseca

Kako je pre izgradnje operacione sale za carski rez na porodiljskom odeljenju bolnice u Vrbasu, medicinsko osoblje obavljalo posao za “Ženu” otkriva Milica Matović, glavna sestra Službe ginekologije i akušerstva sa neonatologijom.

“Operaciona sala nalazila se sprat niže od porođajne, pa su majka i beba morale da se premeštaju na odeljenje kroz čitav operacioni blok, kroz čitav hol kako bi stigle do porodilišta”, kaže Milica koja naglašava da je u momentima pred porođaja svaki minut bitan.

Uslovi su morali što pre da se pripreme, a pre početka i za vreme radova, sve je bilo organizovano kako bi se izbegao i najmanji rizik za majke i bebe.

Milica Matović, glavna sestra Službe ginekologije i akušerstva sa neonatologijom Opšte bolnice u VrbasuFoto: Privatna arhiva

“Porodilišta svih primarnih ustanova pa čak i GAK Novi Sad bili su obavešteni da primamo samo hitne slučajeve, a da sve ostale šalju u druga porodilišta”, objašnjava naša sagovornica i dodaje:

“Trudnice koje su održavale trudnoće bile su smeštene u posebnim prostorijama, odvojenim od porođenih žena. Bebe su, takođe, bile odvojene. Maksimalno su se poštovali principi asepse i antisepse, a posete su, naravno, bile zabranjene dok je sam boravak porodilja bio kraći nego inače”.

Renoviranje je počelo trećeg januara ove godine, a do kraja meseca, kako Milica navodi, obavljeno je 18 hitnih porođaja:

“Porođajna sala bila je izmeštena na ginekološko odeljenje u jednu prostoriju koja ima dovod kiseonika i sve što je potrebno da porođaj protekne bez komplikacija i bezbedno za majku i bebu”, ističe glavna sestra.

Važan datum za porodilište u Vrbasu je 28. februar 2019. kada je urađen prvi carski red u novom operacionoj sali čiju je izgradnju i renoviranje finansirala kompanija “Karneks” iz Vrbasa.

“Uz novu operacionu salu sve je mnogo lakše, manje stresno za majku i bebu, a mi, medicinsko osoblje, dobili smo na vremenu”, poručuje Milica Matović.

Nova operaciona sala za carski rez na porodiljskom odeljenju bolnice u VrbasuFoto: Promo

Za izgradnju operacione sale koja je otvorena 27. februara, a koja je obuhvatala sve građevinsko-zanatske radove, dovod medicinskih gasova, kao i kupovinu operacione lampe i aparata za anesteziju i pacijent monitora, obezbeđeno je 70.000 evra.

Postignut je cilj pa su za porodilje i bebe obezbeđeni adekvatni zdravstveni uslovi.

Donacija je za bolnicu u Vrbasu u kojoj je 2016. rođeno 537 beba, a 2018. 581 mališan, izuzetno značajna, poklopio se sa jubilejem donatora koji ove godine obeležava šest decenija poslovanja:

“Naš jubilej obeležili smo jedinstvenom kampanjom u čijem fokusu su majke, tačnije odnos majke i deteta, jer majke u najranijem delu našeg života imaju najvažniju ulogu, i najviše utiču na naše kasnije izbore. Za najbezbednije detinjstvo svakog deteta, sigurnost majčinog zdravlja je od najveće važnosti, jer majke su centar njihovog života. Zato smo odlučili da ovoj bolnici, koja je jedna od ključnih u ovom delu Vojvodine, i koja je posebno važna za sam Vrbas, poklonimo ono što joj je bilo najpotrebnije – operacionu salu za carski rez koju bolnica nije imala. Buduće majke imaju sada najbolje uslove da spremno dočekaju svoje bebe i bezbedno se spreme za najvažniju ulogu u životu. Njihovi osmesi su nam najveća radost i ponosni smo što smo donaciju baš njima namenili. Kao lider na tržištu mesne industrije i deo MK Group sistema, imamo odgovornost da pozitivno utičemo na sve oblasti života, posebno kada je u pitanju zdravlje. Za nas je već tradicija da pomažemo zdravstvu, jer kompanija Carnex je za svoj jubilarni 50. rođendan donirala istoj bolnici reanimobil, koji je neophodan za brzu intervenciju i reanimaciju bolesnika na terenu”, izjavio je generalni direktor “Karneksa” Mohan Shrestha na otvaranju operacione sale.

Trudnice do operacione sale stižu za nekoliko minuta, nema stresa, nema čekanja, nema premeštanja. To vas dočeka danas kada posetite porodilište u Vrbasu.