8222muskarcima-u-srbiji-treba-malo-vise-hrabrosti8220-petar-zivi-u-milanu-i-otkrio-nam-je-najvecu-gresku-u-oblacenju-nasih-muskaraca

Petar Spasojević je rođeni Beograđanin i jedan je od retkih muških modnih blogera u našoj zemlji. Završio je studije komunikacija na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, a onda se 2013. godine preselio u Milano i upisao master studije. Pre nego što je zaplivao blogerskim vodama, Petar se usavršavao u oblasti digitalnog marketinga. Moda ga je zanimala od malih nogu, a nama je otkrio kako je sve počelo.

– Blog sam pokrenuo na drugoj godini master studija u Milanu. Počeo sam da više eksperimentišem kada je oblačenje u pitanju i da unapređujem svoj lični stil još od kada sam se preselio u Milano. Pratio sam modna dešavanja u Milanu koja su mi uvek bila interesantna, druge italijanske i strane blogere i slikao se prvo za svoj instagram profil gde su ljudi polako počinjali da me prate, najpre u Milanu i Italiji, a onda i u drugim zemljama. Strast za modu gajim još od detinjstva jer sam odrastao u porodici koja je to negovala; moji roditelji se bave dizajnom i proizvodnjom obuće tako da sam prve korake naučio kod kuće, ali i putujući jer smo odlazili u Italiju nekoliko puta godišnje – započinje Petar svoju priču.

Profesiju blogera u Srbiji prate brojne predrasude, a naročito je retko kod nas da se muškarci bave ovim zanimanjem. Evo kako Petar to objašnjava.

– Muških blogera ima manje u svakoj zemlji jer su prosto žene više zainteresovane za modu. Kod nas je to možda naročito izraženo jer je stil muškaraca u Srbiji dosta unificiran. Svi se oblače veoma slično, a za to nije potreban neki poseban izvor inspiracije kao što je npr. blog ili instagram. Ipak, primećujem da se situacija menja jer se i moda menja tako da sam siguran da će i uticaj muških modnih blogera u Srbiji biti sve veći – ističe Petar i dodaje da je najveća greška kod oblačenja muškaraca u Srbiji strah od osude sredine.

– Mislim da je potrebno malo više hrabrosti da se izvrši neka mala promena. Kako bi se uklopili u masu, muškarci u Srbiji se oblače veoma slično, a to nije dobro.

Budući da već šest godina živi u jednoj od najvećih svetskih prestonica mode i da redovno posećuje Nedelje mode kako u Milanu, tako i u Parizu, Londonu i Njujorku, pitali smo ga u čemu se najviše Beograd razlikuje od Milana, kao i šta ova dva grada imaju zajedničko.

– I Beograd i Milano imaju jednu zajedničku stvar, a to je da njihova lepota nije uvek vidljiva ne prvi pogled već je skrivena i potrebno je vreme, ali i želja da se otkrije. Milano je živ tokom čitave godine, kako leti (izuzev avgusta) tako i na jesen, proleće ali i zimi i stalno se održavaju neka kulturna i poslovna dešavanja od međunarodnog značaja. Volim da budem deo toga. Sa druge strane Beograd je znatno spontaniji, opušteniji i sve se odvija sporije i bez mnogo plana što mi veoma prija, naročito kada se odmaram – kaže Petar.

Modni savet za muškarce?

– Uvek sam u toku sa trendovima jer sezonama unazad odlazim na nedelje mode u Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu, ali nikada nisam slepo pratio trendove. Ono što volim je da prilagodim neki trend ličnom stilu i to je moj najbolji savet kada je reč o trendovima. Najvažnije je da se osećate dobro u onome što nosite i da ste 100 odsto sigurni u tu odluku.