na-sve-strane-prica-se-o-njenoj-poseti-srbiji-ali-retki-znaju-ko-je-tara-gandi-batacardzi-prica-je-za-oskara

Tara Gandi Batačardži je ćerka najmlađeg sina Mahatme Gandija, a njen deda koji je bio pobornik Satjagrahe, nenasilnog protesta, sa suprugom Kasturbom Gandi imao je i sinove Harilala, Manilala i Ramdasa Gandija.

Bila je udata za ekonomistu i diplomatu Jyoti Prasad Batačardži, a decenijama radi u „Kasturba Gandhi nacionalnom memorijalnom“ društvu koje se zalaže za veća prava i zaštitu dece i žena u ruralnom delu Indiji.

Tara je poput svog dede posvećena borbi za mir i solidarnost, a izuzetno je angažovana na polju kulture, obrazovanja i razvoja.

Za svoj rad i doprinos na ovim poljima 2016. odlikovana je najvišim francuskim odlikovanjem, a na ceremoniji je pomenula slavnog dedu, odnosno njegovu nesutrašivost koja je drugačija od ove današnje.

„On je bio napravljen od ljubavi i posvećenosti. Sećam se da su njegova soba i njegova vrata uvek bila otvorena. Teško da sam uopšte mogla da razgovaram sa njim.

Sećam se da su političari napuštali njegovu kancelariju uz reči da se ne slažu sa njegovim stavom. Sigurno i nisu promenili način razmišljanja, ali su sigurno postali njegovi prijatelji. Ta neustrašivost nam je potrebna i danas“, rekla je Tara, a prenosi „Ekonomik tajms“.

Tara koja je odrasla u Nju Delhiju četrdesetih godina, svedok je Drugog svetskog rata, burne borbe za slobodu Indije, tragične podele u ovoj zemlji ali i za javnost nepoznatog lica, porodičnog lica Mahatme Gandija.

„Krala je“ Tara vreme kako bi bila sa dedom. Jedno od najjačih uspomena na trenutke sa njim bile su njegove večernje molitve u „Aga Kan“ palati gde je bio u kućnom pritvoru sa suprugom i državnim sekretarom.

Gandi je kasnije boravio u Šimli, a Tara ga je posećivala za vreme školskog raspusta.

Najbolnije sećanja je atentat na Mahatmu Gandija 1949. godine kada je prekinuta njegova borba za slobodni svet za koji se Tara sada zalaže.

Tara deli svoje dragoceno iskustvoFoto: Tanjug/AP

Unuka indijskog lidera sledi političke i društvene principe svog dede, ali i one životne.

„Važno je dobro se naspavati. Pomaže vam da budete energični i pozitivni ujutru. Prvi sat ujutru predviđa kakvo će vam biti zdravlje tog dana.

Mahatma GandiFoto: Profimedia

Dan započinjem tako što radim nešto pozitivno. Kažem sebi: „Neću biti gruba. Neću se boriti ni sa kim. Neću nikog povrediti.

Ne želim negativne vibracije. Najčešće telefonom pozovem nekog starog prijatelja. Dobro je povezati se sa nekim ko vam daje pozitivnu energiju.

Ako mislite da ste nekog povredili, nazovite ga i odmah mu se izvinite. Nemojte da odlažete. Nemojte da rušite mostove. Završite ujutru teške zadatke. Hranite se zdravo svakog dana.

Potražite mir. Ne trošite energiju na negativne misli“, ispričala je ranije Tara kako izgleda jedan njen običan dan.

U Srbiju je došla na poziv ministra spoljnih poslova Ivice Dačica kako bi promovisala knjigu „Sećanje na jedno izuzetno doba“, u kojem je prenela sećanje na dedu Mahatmu Gandija.