najbolje-fudbalerke-sveta-nema-na-sp-u:-surova-istina-o-zenskom-sportu-i-jos-surovija-o-norveskoj-reprezentaciji

01.07.2019. 00:03

Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene koje je počelo 7.juna polako se približava kraju. Završnica je rezervisana za 7.jul, a svi se pitaju zbog čega u dresu Norveške nema najbolje fudbalerke sveta Ade Hegerberg.

Ada Hegerberg sa prijateljicom Foto: Instagram

Ada koja ima 24 godine i koja igra za „Olympique Lyonnais“ Zlatnu loptu za najbolju fudbalerku sveta dobila je prošle godine u Parizu. Značajno veče za fudbalerku narušilo je pitanje domaćina, di-džeja Martina Solvega koji ju je „krajnje prikladno“ pitao: „Da li ume da tverkuje?“.

Martin se kasnije izvinio, ali je bruka ostala. I baš to pitanje je ponovo aktuelizovalo staru bolnu temu: „Koliko su žene u svetu sporta u lošiem položaju od muškaraca za koje se veruje da su predodređeni za taj svet?“.

To pitanje naći će mesta i u novoj priči o Adi koja je dosad u 66 utakmica za nacionalni tim dala čak 38 golova, ali koje do 2017. nema u dresu Norveške.

Šuška se da je razlog njenog izostanka to što se fudbalerkama ne plaća isto kao muškim reprezentativcima. Stara boljka? Ima li joj leka? Teško da će se u skorijoj budućnosti na globalnom nivou iskoreniti jer je to već sada začarani krug. Fudbaleri se više plaćaju jer donose veće prihode, a više donose klubu jer su bolje plaćeni i tako nedogled.

Ali pomaka u Norveškoj ima. U ovoj zemlji je Nacionalni savet udvostručio primanja fudbalerki od 3,1 milion kruna godišnje na šest miliona (Ada i pored toga nije želela da se vrati državnom timu).

Možda je zato glavni razlog njenog izostanka onaj koji je navela u jednom intervjuu – mentalno je slomljena nakon što je u reprezentaciji doživela noćne more. Ada (23) je istakla da je zbog toga upala i u depresiju.

„Ako želiš da postigneš nešto u životu, moraš da doneseš odluku. Odmah sam pomislila: „Mislim da ću prestati da igram za nacionalni tim“, otkrila je kako je došlo do odluke.

Ada koja je 2015. bila prva žena u istoriji koja je u Norveškoj ponela titulu najboljeg fudbalera, nije želela da precizira o kakvim noćnim morama je reč, ali je naglasila da su joj obaveze u brojnim kampovima koje je povlačio nacionalni dres bile preteške.

I sada imate Norvešku koja ceni ženski fudbal i žene u fudbalu i Adu koja kaže da je igra za reprezentaciju preteška? Individulna priča ili grupni problem. Ovo drugo ne bismo da zanemarimo.