NAJLEPŠA PRIČA U 2019.

PROKUPLJE/ KURŠUMLIJA

Ono što je svakako obeležilo godinu za nama, a za šta se može reći:“Hvala Bogu i nešto lepo da se desi!“ je buđenje ekološke svesti i dve akcije čišćenja priobalja reke Toplice. I kao epidemija, sa Prokuplja akcija se proširila i na Kuršumliju. Tako je jedan čovek, Boban Stojković postao okidač za ono na šta se godinama čekalo….

-Ideja je da se zaštiti priroda i reka Toplica, po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv. Prvo sam krenuo sam da se borim za očuvanje reke nakon što sam video da se nedozvoljeno eksploatiše pesak i menja rečni tok. Ubrzo sam shvatio da nisma sam i to mi je dalo nadu. Uskoro priključila nam s ei Kuršumlija- kaže Boban.

Tako je nastala prvo Fejsbuk grupa „Zaštitimo reku Toplicu“ i prva akcija čišćenja poteza od Grčkog mlina do Gradskog groblja. Među onima koji su učestvovali u akciji bilo je i savesnih građana iz Kuršumlije.

– Strastveni sam ribolovac i ranije smo pokušavali da okrenemo akciju čišćenja, ali kao da se ljudi stide da učestvuju. Onda sam sreo Bobana. Organizovali smo i akciju kod nas u Kuršumliji, koja je po malo bila i test i videli smo da je odziv bio dobar, pridručili su nam s ei učenici Osnovne škole „Drinka Pavlović- rekao nam je Miloš Vučić iz Kuršumlije.

On dodaje da je važno da je učinjen prvi korak i da je sada potrebno da se razgovara sa ljudima i pokrene ekološka svest kod većine.

-Znam da to nije lako, ali smo rešeni da uspemo. Ovde nema politike, već je jedini interes čisto okruženje i reka koja je naša- dodaje naš sagovornik.

Nova godina ovim zdravim ljudima donosi nov izazov. Odlučili su da formiraju udruženje „Zaštitimo reku Toplicu“ kako bi kao pravno lice mogli da deluju. Kuršumličani su na pragu da formiraju i prvo ekološko udruženje u svojoj opštini a cilj je isti.

-Svi ćemo biti članovi i trudićemo se da izguramo priču do kraja, jer zaista naša deca zaslužuju da žive u zdravom okruženju-siguran je Miloš.

A koliko je zaista rešen da nastavi da se bori za čistu Toplicu pokazuje i to što je nedavno, deset dana nakon što su čistili korito reke u centru Kuršumlije, „osvanula“ automobilska guma u reci. Miloš je odmah obuo gumene čizme, zagazio reku i izvadio gumu!

-Ne razumem zašto to rade i kome je teško da smeće bace gde treba- pita se Miloš.

Ovi momci nisu sami. Sa njima je sve više građana Prokuplja i Kuršumlije koji širi ovu pozitivnu priču i što je najbolje, čine konkretne korake da ova sredina bude bolja i zdravija!

Naš glas ide njima i oni su pravi heroji naše reke i sredina u kojima živimo.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...