najveca-greska-koju-prave-svi-roditelji-pa-i-oni-uz-srbije:-ako-idete-sa-decom-na-more-prvi-put-–-ovo-ne-sme-da-vam-se-desi

– Verovali ili ne, osvajači olimpijskih medalja imali su strah od vode pa su ga prevazišli. Jeste da to nije lak put, ali je za početak potrebna samo jaka volja, i roditelja i deteta. Kroz dvodecenijsku praksu mogu reći da je nekada decu potrebno samo pustiti da budu oko vode, da posmatraju šta drugi rade i igraju se, naravno, uz nadzor. Strah će s vremenom nestati – kaže Vladimir Anušić, profesor fizičkog vaspitanja i trener plivanja.

Važno je da napravite opušten ambijent, da deci bude komforno u vodi i van nje. Uplašeno dete počnite da upoznajete s vodom u plićaku, gde ono ima samokontrolu i dodiruje dno. Zatim uključite njegove omiljene igračke kao predmet zabave i budite uz njega, kao osoba od poverenja.

– Neko strah od vode prevaziđe za dve nedelje intenzivnog kontakta s vodom, a neko tek za tri meseca, godinu ili dve. Zato je najvažnije da vi kao roditelj budete opušteni, strpljivi i puni ljubavi prema detetu koje se boji vode. Ne žurite i ne požurujte ga jer je svako dete treba da zavoli vodu i nauči da pliva sopstvenim tempom – objašnjava Anušić, koji je i autor bloga „Swimming Dad“.

S druge strane, dešava se i da deca koja su uživala svako leto u talasima i moru ove godine neće ni da zakorače u vodu jer im jednostavno takva situacija više ne prija. To nije ništa strašno jer su to sve faze, koje se menjaju iz godine u godinu. To ne znači da odustanete već, naprotiv, pokažite ličnim primerom deci kako može da se uživa u vodi.

Zapamtite da nema opuštanja i sklanjanja pogleda dok su deca u vodi bez obzira na to da li su plivači ili neplivači. Njihova bezbednost je na prvom mestu.

– Roditelji danas greše kada stave detetu mišiće na ruke i puste ga u bazen ili more da se igra u plićaku, misleći da je tako sigurno. Davljenje je uglavnom veoma lagano i tiho, a odnosi ono što nam je drago veoma brzo. Verujte, dovoljna je voda do članaka, a onda je kasno kada se već nešto desi – upozorava Anušić.

Bez obzira na to da li je reč o bebi od šest meseci ili starijem detetu, nemojte ih gurati u vodu ukoliko krenu da plaču. Ako dete ne želi da se kupa ovog leta, to znači da nije spremno i poštujte to. Najlakše je da ih ubacimo u more dok vrište i bacaju se, ali tako im samo usađujemo još veći strah od vode.

POGLEDAJTE GDE LETUJU POZNATI: