nas-strucnjak-za-glavobolje-otkriva:-zasto-nas-leti-cesce-boli-glava

Da rizik za pojavu glavobolje raste s porastom temperature, pokazale su brojne neurološke studije. Naime, velika vrućina uzrokuje proširenje krvnih sudova u glavi koji pritiskaju nervne završetke, pa dolazi do vrlo osetljive situacije kada i normalan protok krvi osećamo kao probadajući bol kroz lobanju.

– Usled naglih promena atmosferskog pritiska, spoljašnje temperature i vlažnosti vazduha javljaju se metereopatske reakcije, od kojih je glavobolja najčešća – objašnjava doktor Aleksandar Stanić, specijalista neurologije i stručnjak za glavobolje.

Svi koji imaju jake glavobolje ovih dana trebalo bi da posete lekara kako bi proverili nivo krvnog pritiska i ustanovili da li im je potrebna terapija, kaže dr Aleksandar Stanić, specijalista neurologije i stručnjak za glavobolje u Centru za lečenje glavobolja i migrena „Medi Help“ u Beogradu Foto: Privatna arhiva

Pregrevanje tela okida migrenu

Najčešće se radi, nastavlja naš sagovornik, o migreni i tenzionoj glavobolji, koje su oboljenja za sebe, ona koja nisu uzrokovana drugim bolestima.

– Ekstremne vremenske promene remete prirodnu sposobnost organizma da se sam vrati u stanje pre nego što je došlo do ikakvih promena u njegovom funkcionisanju. Toplota iscrpljuje telo, preteranim znojenjem gube se tečnost i elektroliti, organizam se pregreva, pada arterijski krvni pritisak i to sve zajedno okida glavobolju – navodi doktor Stanić.

Glava leti može da zaboli i od stalnog naprezanja mišića lica i očiju zbog škiljenja na jakom suncu, a ako ste dugo na suncu, možete dobiti sunčanicu, koja takođe ide uz glavobolju i mučninu. Okidač migrene mogu da budu i šećeri i kofein kojima obiluju gazirani napici, a koje leti više pijemo.

Manjak vode, višak šećera potencijalni uzroci

Doktor Stanić savetuje da izbegavamo izlaganje ekstremnim spoljnim atmosferskim uticajima i da povedemo računa o ishrani.

– Važno je da ne narušimo unutrašnju ravnotežu organizma. Na prvom mestu to znači da izbegavamo preterano pregrevanje organizma tako što ćemo boraviti u hladovini, pored vodenih površina i u rashlađenom prostoru. Ne smemo dozvoliti da izgubimo tečnost i elektrolite i zato je izuzetno važno da redovno pijemo vodu i jedemo sveže voće i povrće.

Imajte na umu, zaključuje naš sagovornik, da većina glavobolja spontano prolazi, često i bez terapije. Ukoliko to ne bude slučaj, nemojte da se lečite sami analgeticima. Posetite lekara da utvrdi o kojoj glavobolji se radi, jer način lečenja zavisi od toga.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.