nasa-glumica-se-od-16.-godine-bori-sa-migrenom-ovo-joj-u-trenu-izazove-glavobolju-a-ovo-najbrze-deluje-kao-lek

– Ozbiljno se družim sa migrenom od svoje šesnaeste godine. Tada, na samom početku našeg mučnog prijateljevanja, ona je svraćala do mene jednom u dva meseca i zadržavala se tri dana. Međutim, kako je vreme prolazilo, tako su naši susreti postajali sve češći, tako da mi sada dolazi u goste dva puta mesečno ¬ priča Iva.

Za migrenu je, kaže, tipično da se zadržava nekoliko dana, da se najavljuje blagim bolom na koji odmah morate da reagujete jer se nikad, ali baš nikad nije dogodilo da se samovoljno povuče i odustane od napada.

¬ U toj fazi života, sa mojih šesnaest godina, imala sam jedan zaista težak i stresan period, i tada se prvi put pojavila. Jednog dana sam se vratila iz škole sa strahovitim bolom u glavi i nije mi bilo jasno šta mi se događa. Odmah mi je dijagnostifikovan napad migrene. U početku sam svoje tegobe rešavala lekovima protiv bolova, ali vrlo brzo je to izgubilo smisao, pa sam prešla na tablete namenjene tipu glavobolje koji ja imam.

U svoj toj muci probala sam i neke alternativne metode lečenja, ali meni to nije pomagalo, kaže IvaFoto: Privatna arhiva

Da bi ublažila nesnosne, sve snažnije i sve dugotrajnije bolove, godinama je pila ogromnu količinu lekova. Kao veliki pobornik moderne medicine, teška srca je pokušavala da proba i neke metode lečenja mimo onih koje propisuju lekari.

¬ U svoj toj muci probala sam i neke alternativne metode lečenja, ali meni to nije pomagalo. Za migrenu je poznato da vas boli samo jedan deo glave, u mom slučaju je to tačka sa desne strane koja nepodnošljivo pritiska i pulsira do iznemoglosti i ukoliko odmah ne reagujete, izazove mučninu, pa i povraćanje.

Ne voli kada joj neko kaže: „Pa dobro, boli te glava, samo lezi malo, odmori se ili popij neki čaj“.

¬ E, tu se žestoko iznerviram jer migrena nije obična glavobolja i neće mi pomoći to što ću leći jer sa njom ne možete da spavate! To je neizdrživ bol koji može da razume samo neko ko je to osetio. Pošto se bavim poslom u kome se podrazumeva da ste dobre volje i spremni za rad, zanimljivo je da ako se probudim sa migrenom, a toga dana imam snimanje, probu i predstavu, ne smem da popijem ništa jer su lekovi jaki i mogli bi da me uspore. Onda se događa jedan neobjašnjiv fenomen. Naime, dok radim, migrena mi ne može ništa. Dok traje snimanje ili predstava, glava me uopšte ne boli, ali čim se završi, bol se ponovo vraća. Ali zato se zna, posle predstave pravac Hitna pomoć kod doktorke na injekciju, i to mi uvek pomogne ¬– objašnjava Iva kako uspeva da radi i kad je to zbog bolova nemoguće.

Živeći s migrenom. Iva danas tačno zna šta može da razgoropadi tu boljku, pa se čuva.

¬– Ne pijem nikakav alkohol, nikada, ni gutljaj. Odavno sam primetila da je i kap alkohola dovoljna kao okidač. Jedem mnogo povrća, bademe i orašaste plodove, a ono što mi se čini najvažnije jeste susam zbog bogatstva magnezijumom. Pored toga, pijem vodu bogatu magnezijumom i magnezijum u kesicama. Primetila sam da su mi napadi migrene znatno ređi kada redovno unosim taj mikroelement.

Poznata je po tome da obožava hodanje, da dosta trenira i da voli masaže, međutim, napominje da kad krene bol, na masažu zaboravlja jer joj se dešavalo da se posle bol pojača.

¬ Svaki put posle preživljene migrene probudim se s upalom svih mišića. Dok se ne istutnji, uspe da izmuči ceo organizam. Primetila sam da je najčešće dobijam tokom proleća, kada hladne i tmurne zimske dane smene oni sunčani. Iako mi upropasti to predivno godišnje doba, naučila sam da živim s njom. Priznajem, tako bih volela da me već jednom ostavi na miru, ali ona, izgleda, baš ozbiljno shvata naše dugogodišnje „prijateljstvo“.

U prodaji je novi Vodič za zdraviji život „Ja i moja glavobolja“

Najbolji stručnjaci govore za nasFoto: Shutterstock

Potrudili smo se da odgovorimo na sva pitanja koja se tiču glavobolje – da li su geni odgovorni za migrenu, šta je migrenska aura, zbog kakvog bola u glavi morate odmah da se javite lekaru, koja je uloga stresa, zašto je seks najbolji lek, kako se Rusi bore s glavoboljom, može li joga da pomogne…

U pomoć smo pozvali neurologiju, granu medicine koja se bavi prevencijom, otkrivanjem, dijagnostikovanjem i terapijom glavobolja i njihovih komplikacija. Nabolji lekari, neki od njih usko specijalizovani za glavobolju, govore o uzrocima i vrstama, o novim metodama lečenja, kao i o adekvatnoj ishrani i prirodnim eliksirima koji mogu da pomognu kad bol u glavi postane nepodnošljiv. Mnogo je razloga da već danas nabavite svoj primerak Vodiča za zdraviji život: Ja i moja glavobolja. Požurite!