nasem-dizajneru-hakovan-profil-na-fejsbuku:-sta-da-radite-ako-se-vama-desi-isto?

16.06.2019. 23:42

Da li je vama neko nekada hakovao profil na društvenim mrežama?

Krađa indentiteta nije nimalo retka na društvenim mrežama Foto: Profimedia

Dizajner Vasilije Kovačev doživeo je to neprijatno iskustvo. Od 11. juna ne može da pristupi starom nalogu koji je i dalje aktivan na Fejsbuku. Požalio se da zbog krađe indentiteta “taj neko” ima pristup celokupnoj njegovoj istoriji na Fejsbuku i što je najgore, profil koristi kako bi od iznuđivao novac (dizajner je zamolio sve da prijave i blokiraju profil).

Ako se i vama dogodi isto, odmah treba da promenite šifru (uradićete to u podešavanjima (Settings) pod opcijom “General” i sekcijom “Password” gde treba uneti novu šifru),

Ukoliko ne možete da pristupite Fejsbuk profilu, jer je haker u međuvremenu promenio šifru, uđite na mejl adresu kojom ste se registrovali na Fesjbuku, tu bi trebalo da pronađete link za resetovanje lozinke.

Morate i da se izlogujete sa Fesjbuksa sa svih uređaja na kojima ste potencijalno ulogovani (pod odeljkom “Security” klinknite na “Where You’re logged In”, a zatim odaberite opciju “End All Activity”).

Iza hakovanaj profila mogu da stoje najrazličitiji motivi, od ličnih do onih materijalne prirodeFoto: Profimedia

Važno je i da promenite šifru mejl adresa jer haker ima pristup svim vašim podacima, kao i da obrišete istoriju pretraživanja.

Sledeći korak je da antivirus softverom skenirate kompjuter. I ne zaboravite, birajte što originalniju šifru na društvenim mrežama.

Ukoliko sve ovo ne pomogne, obratite se nadležnim organima. Posebno ako neko zloupotrebljava vaš profil za nelegalne radnje.

ŠERLOK HOLMS I ISTINA O GLUMCU KOJI GA JE NAJBOLJE IGRAO: