„nasin“-fizicar-je-pre-pola-veka-napravio-kremu-koja-mu-je-regenerisala-stravicne-opekotine:-danas-je-blogerke-obozavaju,-a-sve-zbog-ovog-mocnog-sastojka

I dok su danas prve asocijacije na alge miso supa ili suši rolnice, sigurno je da savremena kozmetikologija i farmaceutska industrija ne bi bile iste da ih ne upotrebljavaju u proizvodnji nekih najpopularnijih preparata.

Zbog izvrsnih učinaka, alge su postale osnova prvih anticelulit proizvoda, dok ih danas možemo pronaći u svim tipovima preparata, od krema, preko gelova za tuširanje i maski, do šampona.

Alge u službi lepoteFoto: Profimedia

Čudotvornost algi u regeneraciji kože potvrdio je još pre skoro pola veka i „Nasin“ vazduhoplovni fizičar Maks Huber. Teško povređen i opečen po licu i rukama nakon eksplozije laboratorijskog eksperimenta, počeo je da razvija proizvod s morskim algama koji bi mu pomogao u lečenju. Nakon 12-godišnjeg istraživanja stvorio je pomadu od fermentisanih smeđih algi iz Pacifika koja mu je neverovatno obnovila kožu. Nakon Huberove smrti njegovu formulu je otkupila kompanija „Estée Lauder“ i pretočila je u luksuznu i skupocenu kremu „Crème de la Mer“, koju svetske blogerke prosto obožavaju, ali koja, nažalost, u Srbiji nije dostupna.

Morske alge u kozmetikologiji delimo u četiri grupe od kojih svaka ima specifično delovanje i koristi se u drugačije svrhe.

https://media.giphy.com/media/3o85xC5pQzRgZx88lq/giphy.gif

Plave alge – izvrsne za borbu protiv bora. Bogate su proteinima, betakarotenom, vitaminom B12 i RNK (ribonukleinskom kiselinom), koja podstiče sintezu kolagena i elastina, tj. čini kožu mlađom i elastičnijom. Osim toga, pomažu i metabolizmu da se reši suvišnih masnoća i stimulišu mikrocirkulaciju, pa su izvrsne i protiv natečenosti.

Crvene alge – bogate su cinkom, silicijumom i aminokiselinama, a u kozmetici su najkorisnije zbog hidratantnog i umirujućeg delovanja. Uz to, one deluju i protivupalno, pa se koriste kao jedan od glavnih sastojaka maski za dubinsko čišćenje kože.

Zelene alge – imaju veliku moć toniranja kože, te su poseban sastojak raznih hidratantnih krema, posebno za negu suve i osetljive kože. Vrlo često ih možemo pronaći u pilinzima.

Smeđe alge – izuzetno su bogate mineralima, oligoelementima, masnim kiselinama i jodom, zbog čega su savršene za anticelulit preparate, a najčešće ih nalazimo u blatu protiv celulita.