nastavlja-se-akcija-blic-zene!-obilazimo-domacinstva-srbije-i-upoznajemo-vredne,-mocne-zene:-predstavljamo-vam-gordanu-glisic-koja-gaji-najsladji-paradajz

Goca i Milovan žive samo od zemlje i kažu da je to kao da ceo život igraju lutrijuFoto: Uroš Arsić / RAS Srbija

– Poljoprivreda je lutrija. Uplatiš tiket, ali nisi siguran da ćeš nešto dobiti. Ove godine smo, na primer, paradajz posadili na 70 ari jer je lane cena bila vrlo niska, a vidite da je ove godine paradajz skuplji od žive vage prasetine, što nikada nije bilo. To je poslovni promašaj, ali zato i ne smemo da se uzdamo u intenzivnu proizvodnju samo jedne kulture – priča Goca (44) dok nas vodi u jedan od plastenika. Podigle se tanke stabljike iznad naših glava, grane se savijaju od plodova i sve miriše na onaj pravi domaći paradajz.

Motorom obilazi njive i ne bi ga dala ni za šta na svetu. Ipak, mašta da jednog dana ima i konjaFoto: Uroš Arsić / RAS Srbija

– Ovo je volovsko ili volujsko srce, stara sorta koja je dugo bila zanemarena i potcenjena iako je plod ukusan, mesnat i sočan. Neko ga ne voli jer je krupan, što samo jedan plod može da bude teži od kilo. Vidite kako je krupan i stvarno liči na srce, ali je svaki različit. Ima već dosta kako nam se nudi paradajz koji u gajbi izgleda kao jaja crvene boje, svaki iste veličine. Ispada da je bitnije to od ukusa. Gajimo i sortu amati, koja je lepa i ukusna. Koristim je za salatu, a od volujskog srca pravim zimnicu. Danas ljudi shvataju koliko je važno da jedu zdravo, uželeli su se mirisa pravog paradajza, pa mi je drago što takav isporučujemo stalnim kupcima – objašnjava puna poleta dok mi, nesvikli, hodamo za njom kroz paklenu vrućinu plastenika.

Čaša mlevenog paradajza hladi bolje od klimeFoto: Uroš Arsić / RAS Srbija

O nutritivnim i energetskim vrednostima paradajza Goca zna mnogo. Stalno čita, informiše se, uči, odlazi i na seminare, ali tek kad je zima malo oslobodi posla. Dok semenčice koje sama skupi, osuši i spremi na sigurno čekaju svoje vreme.

Ostatak priče, kao i Gordanine recepte za džem od paradajza sa suvim grožđem, šumadijski kečap, kolač sa paradajz sokom… čeka vas u najnovijoj „Blic ženi“ koja je od sutra, 17. avgusta na svim kisocima.

Ako i vi znate žene poput Spomenke – vaše drugarice, komšinice, majke, beke – pišite nam s naznakom: Za serijal „Blic žena“ u srpskim domaćinstvima, Kosovska 10, 11000 Beograd, ili nas pozovite na 011/33 – 34 – 646 da im odemo u goste!

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.