U kategoriji Blace, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  BLACE- Natalija Pavličević, polaznica Novinarske radionice “Sirijus”, koja se realizuje pri NB”Raka Drainac” Blace, učenica Srednje škole Blace, osvojila je prvu nagradu na literarnom konkursu “Dani ćirilice” u Bavaništu. Mentor radionice je Ivana Grujić. Predsednik žirija je bila pesnikonja Ljiljana M. Simić, urednik literature za decu i mlade.

  Smotra Dani ćirilice održava se od 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere.

  Nagrađeni su najbolji literarni radovi, minijature, ilustracije, kaligrafski prepisi tekstova, inicijali i lutke u nošnjama, a takmičari su bili podeljeni u tri uzrasne kategorije.

  „Dani ćirilice“ održani su u Bavaništu po 18. put. Deci, čiji su radovi proglašeni za najbolje, dodeljene su nagrade u 19 kategorija, a podeljeno je više od 100 priznanja.

  Udruženje „Dani ćirilice Bavanište“ pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola. Tema ovogodišnjih literarnih, kaligrafskih radova, minijatura i ilustracija bila je „Zemlja“.

  Na konkursu za najbolji literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u program Republičkih smotri, do sada je učestvovalo oko 30.000 učenika iz više oko 500 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.

  Dani ćirilice odvijaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i Opštine Kovin.

  Predsednica udruženja i organizator Sabora od samog početka, Vera Sekulić, kaže da je centralni program održan  u prostorijama OŠ „Bora Radić“ u Bavaništu – svečanom dodelom nagrada.

  Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolji literarni i najlepši likovni rad, na koji je ove godine stiglo bezmalo 3.500 radova, od kojih je iz dijaspore više od 500. Žiri je nagradio 104 učenika i isto toliko pohvalio. Svi nagrađeni i pohvaljeni učesnici dobili su diplome, pohvale i vredne knjige, kupljene uz pomoć Ministarstva prosvete, ili dobijene od izdavača, a svi učesnici konkursa iz dijaspore dobili su priznanje „Čuvar srpstva“, rekla je Vera Sekulić.

  Pored nagrađene dece, njihovih nastavnika i roditelja, dodeli nagrada su prisustvovali i članovi žirija, dečji pesnici, predstavnici Srba u Rumuniji, predstavnici lokalne samouprave i drugi. Tokom popodneva je održan i okrugli sto o ćirilici.

  U programu povodom punoletstva jedinstvene manifestacije Ćirilici u čast izdvaja se folklorni nastup učenika Ruske škole iz Novog Beograda, kao i nastup članova KUD-a domaćina, „Aca Obradović“.

  Za decu koja su došla iz cele Srbije i regiona, priređene su radionice kaligrafije, veza, keramike, pletenja cvetnih venaca, a prikazan je i običaj Druganja na „pobusani ponedeljak“ (ponedeljak po Malom Uskrsu).

  I ove godine Aktiv žena „Duga“ iz Bavaništa organizovao je takmičenje za najlepši i najukusniji kolačić.

  Kao i prethodnih godina članovi  Udruženja bili su dobri domaćini, a gosti su bili su veoma zadovoljni.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467048