ne-dozvolite-da-vam-ovaj-korov-zagorca-zivot:-ambrozija-je-u-naletu-i-ono-najgore-tek-dolazi.-evo-kako-da-se-zastitite…

– U ponedeljak, 19. avgusta na Novom Beogradu izmereno je 674 polenova zrna po metru kubnom vazduha, što je jako velika koncentracija polena ambrozije. I u narednim nedeljama očekuje se intenzivno cvetanje ovog korova, pa alergične osobe sigurno imaju burne simptome. Merenja do sada pokazuju da početkom septembra imamo najveće dnevne vrednosti ovog alergena i zato osobe sa alergijom moraju biti pod nadzorom lekara i redovno uzimati propisanu terapiju – kaže za portal Žena.rs dipl. inž. poljoprivrede Mirjana Mitrović, samostalni savetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine.

I u narednim nedeljama očekuje se intenzivno cvetanje ovog korova, kaže Mirjana Mitrović Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Kritično do kraja oktobra

Cvetna sezona ambrozije trenutno je u punom jeku i trajaće sve do kraja oktobra, a dovoljan je samo blagi povetarac da raznese njen polen. Polen ambrozije je sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata može da proizvede do 2,5 milijarde zrna.

Nažalost, alergijske reakcije može da izazove i minimalna količina od samo osam zrna po kubnom metru vazduha.

– Ambrozija se poslednjih decenija od biljke zastupljene oko sredozemnog bazena zbog klimatskih promena proširila sve do severa Evrope. Zbog toga se populacija ambrozije veoma uvećala, što je povećalo i količinu emisije njenih alergena. Osim toga, zbog promene započinjanja i završavanja pojedinih godišnjih doba, ambrozija sve ranije počinje da cveta i sve kasnije prestaje, što takođe povećava količinu i trajanje polena u vazduhu nad celom Evropom – objašnjava dr sc med Snežana Radić, pedijatar-pulmolog.

Ako ste alergični na ambroziju, kaže naša sagovornica, najvažnije je da na vreme počenete s terapijom, dok se tegobe još nisu ni javile.

– Kada se alergijski rinitis ne leči adekvatno, vremenom u 30 odsto slučajeva prelazi u astmu – upozorava doktorka Radić.

Terapija podrazumeva prvenstveno antihistaminike, lekove koji smiruju alergijsku reakciju.

– Lekovi se uzimaju sve vreme dok traje polenacija ili emitovanje polena u atmosferi, nekada i mesecima. Ako je potrebno, lek za alergiju može se uzimati i u duploj dozi. Po preporuci lekara, u terapiju se uvode i inhalacioni kortikosteroidi u vidu spreja za nos, koji se takođe uzimaju u dužem vremenskom periodu.

Desenzibilizacija menja tok bolesti

Jedan od veoma važnih vidova lečenja alergijskih bolesti, odnosno menjanja toka alergijskih bolesti, jeste i desenzibilizacija, koju određuje isključivo lekar.

– Reč je o dugotrajnom procesu davanja sve većih doza alergena u kontrolisanim uslovima. U mnogim zemljama Evrope, pa i kod nas, u apotekama su dostupni i homeopatski lekovi za suzbijanje alergijskog rinitisa. Uvode se u terapiju tek nakon konsultacije s lekarom.

Simptomi alergije na ambroziju

Kijanje u serijama, zapušen nos, svrab nosa, obilna sekrecija iz nosa, glavobolja, crvenilo i suzenje očiju uz intenzivan svrab, hroničan umor, malaksalost, kašalj, osećaj nedostatka vazduha, bol iza grudne kosti, otežano disanje

Ambrozija sve ranije počinje da cveta i sve kasnije prestaje, što takođe povećava količinu i trajanje polena u vazduhu nad celom Evropom Foto:

Kako da se zaštitite

* Ako ste u mogućnosti ne izlazite napolje u prepodnevnim satima

* Držite prozore zatvorenim u prepodnevnim satima kada je koncetracija polena najveća

* Bilo kakvu fizičku aktivnost upražnjavajte tek popodne ili uveče, a najbolje posle kiše kada je koncetracija polena vrlo niska

* Tuširajte se više puta dnevno i menjajte odeću kako biste otklonili polen

* Često usisavajte i čistite prostorije u kojima boravite

* Ne sušite veš napolju

* Ako radite napolju, koristite zaštitnu opremu

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.