nema-upornije-bolesti-od-kandide:-a-ovako-se-leci

Mikroorganizam kandida normalno je prisutan kod zdravih žena, i to na sluzokoži vagine kod 35 odsto žena, u gornjem delu disajnih organa kod 77 odsto zdravih osoba i u sistemu za varenje kod 85 odsto zdravih osoba. Pritom, kandida je neškodljiva i ne daje nikakve simptome.

Gljivicama pogoduje slab imunitet

Međutim, kada opadne broj zaštitnih mikroorganizama koji regulišu količinu gljivica na sluzokoži, nastaje infekcija. Do ubrzanog razmnožavanja gljivica najčešće dolazi posle lečenja antibioticima, zbog oslabljenog imuniteta, korišćenja kortikosteroida, oralnih kontraceptiva i druge hormonske terapije, kao i kod dijabetesa.

Retko se javlja pre puberteta i u perimenopauzi, a najčešća je u trudnoći zbog visoke koncentracije estrogena.

Beličast sekret prvi znak infekcije

Gljivična infekcija koja dovodi do vaginitisa, tj. upale vagine, jedna je od najčešćih infekcija koja se javlja kod seksualno aktivnih žena. Uz vaginalnu iritaciju praćenu intenzivnim svrabom, infekcija zahvata vaginu i vulvu. Vaginalna gljivična infekcija, kandidijaza, u proseku se javlja kod tri od četiri žene jednom u životu, a kod većine njih i više puta. Nesnosan svrab, beličast sekret, peckanje i žarenje pri mokrenju, sve su to simptomi koji ukazuju na infekciju kandidom.

Kandida pod mikroskopomFoto: Profimedia

Nije polno prenosiva

Infekcija se najčešće dijagnostikuje samo na osnovu ginekološkog pregleda. Mikroskopski

pregled uzorka vaginalnog iscetka daje karakterističnu sliku, tako da su dodatne analize najčešće nepotrebne. Uz propisanu terapiju ginekolozi preporučuju uzimanje probiotika.

Vaginalna gljivična infekcija ili kandidijaza ne smatra se polno prenosivom bolešću, iako može da se širi i putem oralno-genitalnog kontakta. Lečenje je obično uspešno, osim kada se radi o učestalim infekcijama i tada je potrebna duža terapija.