nije-tacno-da-mladi-danas-vise-ne-mare-za-kulturu-i-umetnost-kreativni-ljudi-postoje,-a-evo-gde-i-vi-mozete-da-ih-pronadjete

I to je istina. Kreativna scena u našem glavnom gradu je u stalnoj ekspanziji, a zahvaljujući mladim ljudima punih radoznalosti i kreativnog naboja, oduvek je išla u korak s najnovijim svetskim trendovima. Za to je zaslužna i domaća publika, koja je uprkos užurbanoj svakodnevici, željna umetnosti i ne propušta nijednu izložbu, performans ili neki drugi događaj.

Marina Abramović, Dušan Gerzić Gera, Raša Todosijević, Vladimir Veličković, Dragan Papić, Uroš Đurić, Nenad Racković, Pera Talent, Mrđan Bajić, Miloš Tomić, Ivan Grubanov, Dragan Radović Magični Čiča… samo su neka od imena ovdašnjih umetnika koji su dosegli visine vrhunske savremene umetnosti u svetu.

Portret Beograda – Bojan DžodanFoto: Promo

Kako u svetu, tako i kod nas, postoji ogroman raskorak između kreativnih potencijala mladih ljudi i ponekad skoro nepostojećih izvora finansiranja umetnosti.

KVART Belgrade Waterfront – nosilac kreativne energije grada

Jedan od najpozitivnijih primera podrške savremenoj umetnosti, koji će se posebno dopasti ljubiteljima kulture, svakako je inicijativa KVART Belgrade Waterfront, koja podržava savremenu domaću umetničku scenu i stvara nove prilike za kreativno izražavanje, kako bi podstakla cvetanje stvaralaštva i kreativne produkcije u prestonici.

Slikati prirodom – Đorđe StanojevićFoto: Promo

KVART Belgrade Waterfront je zamišljen kao okupljajuća tačka za sve kreativne umove grada, zemlje, ali i regiona i predstavlja pravi impuls energije u kulturnom životu Beograda, u vreme kada on sve više privlači pažnju brojnih turista koji s oduševljenjem obilaze naš glavni grad.

Sam početak inicijative KVART Belgrade Waterfront obeležila je izložba slika velikog formata „Slikati prirodom“ jednog od najznačajnijih savremenih srpskih autora, prof. Đorđa Stanojevića, a nedavno su posetioci imali čast da uživaju u izložbi fotografija „Portret Beograda“ poznatog umetnika Bojana Džodana.

VIDEO-EMBED: https://www.facebook.com/watch/?v=466911597443253

Do sada je u okviru inicijative KVART Belgrade Waterfront prikazana i serija radova Mileta Šaule, autora sa zapaženom međunarodnom izlagačkom karijerom, ali i održana neobična i razigrana izložba slika mladog umetnika Vuka Vučkovića, pod nazivom „Kosmički predeli“. Povodom Međunarodnog dana igre, posetioci i stanari Belgrade Waterfront-a mogli su da odgledaju i baletsku predstavu „La Vie Parisienne“, realizovanu u saradnji sa čuvenom italijanskim koreografkinjom Sabrinom Bosko.

Od 19. jula u BW Experience u Knez Mihailovoj 27 (Galerija „Progres“), KVART Belgrade Waterfront, u saradnji s Galerijom Štab, otvorena je sjajna izložba „Break the mold“ Srđana Dimića Demona, pionira beogradske grafiti scene.

BW ExperienceFoto: Promo

Ovaj period, iako intenzivno ispunjen aktivnostima, samo je početak inicijative čija je misija da doprinese još inspirisanijem, ispunjenijem i lepšem životu u Beogradu.

Očekujte brojne događaje, ali i umetničke konkurse, dalju saradnju sa etabliranim i umetnicima u usponu – kako iz Srbije tako i iz inostranstva – u vidu izložbi, skulpturnih prikaza, koncerata, pozorišnih predstava, modnih revija, radionica i drugih događaja.