niki-lauda-je-preminuo-a-ona-mu-je-2005.-godine-spasila-zivot:-„govorio-sam-joj-da-nikad-necu-prihvatiti-njenu-ponudu-a-onda-je-rekla-ovu-recenicu“

21.05.2019. 08:41

Trostruki šampion Formule 1, Niki Lauda, preminuo je u 70. godini, osam meseci nakon transplantacije pluća.

Niki i Birgit Lauda Foto: Profimedia

„Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u ponedeljak. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena će ostati nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deka i nedostajaće nam“, poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji.

Niki i Birgit LaudaFoto: Profimedia

Niki je dugo imao zdravstvene probleme – sve je počelo od udesa u Hokenhajmu koji se dogodio 1976. godine, kada je skoro čitav minut bio zarobljen u zapaljenom bolidu. Tom prilikom zadobio je opasne opekotine po licu a pritom je udisao i toksične materije koje su uzrokovale dalje probleme, između ostalog i sa bubrezima. Imao je dve transplantacije bubrega – prvu 1997. a drugu 2005. godine. Prošle godine imao je transplantaciju pluća, a januara ove godine imao je tešku infekciju pluća zbog koje je hospitalizovan, a mediji su tada pisali da je na dijalizi u Švajcarskoj.

Niki je inače od 2008. godine bio u braku sa Birgit Vecinger, bivšom stjuardesom u njegovoj avio kompaniji.

Ona mu je 2005. godine praktično spasila život doniravši mu bubreg. U vreme kada se na to odlučila imala je 26 godina i zabavljali su se tek osam meseci.

Niki i Birgit LAudaFoto: Profimedia

– Zamolio sam sina Lukasa da se testira, ali njegovi nalazi nisu bili odgovarajući. Birgit mi je onda rekla da želi i ona da se testira. Pitao sam je zašto bi to radila, ali insistirala je na tome. Rekao sam joj: „Nikad neću prihvatiti tvoj bubreg jer te znam svega osam meseci“. Međutim, ipak se testirala i ispostavilo se da je odgovarajući donor. Stalno mi je govorila da želi to da uradi jer me voli. Nikad nije pokazala da se plaši ili da preispituje svoju odluku – rekao je svojevremeno Niki medijima.

Niki i Birgit u Italiji ove godineFoto: Profimedia

Na kraju, posle mnogo preispitivanja s njegove strane, prihvatio je Birgitinu spasonosnu ponudu. Kada ju je kasnije oženio, govorio je da je to uradio zato što je ona prava, a ne zbog njene nesebične žrtve.

Niki i Birgit zajedno imaju dvoje dece, Miju i Maksa Laudu.