NIKO NEĆE U POROTNIKE

NIKO NEĆE U POROTNIKE

Iako je krajem godine Visoki savet sudstva (VSS) imenovao 2.000 sudija porotnika,u 12 gradova u Srbiji, među kojima je i Prokuplje nedostaje ukupno 62 porotnika, objavljeno je na sajtu VSS. Pored toga u 25 osnovnih sudova ostalo je nepopunjeno 147 porotničkih mesta Zbog toga je 4. februara objavljen novi konkurs za još 218 upražnjenih porotničkih mesta. Krajnji rok za prijavu je sutra.

Veliki broj porotnika neophodan je zbog poštovanja ustavnog načela zbornosti suđenja, jer se u velikom broju postupaka sudsko veće sastoji od tri ili pet članova. U većima trojice samo je jedan sudija profesionalac, a dva su porotnika. U većima petorice su dvoje sudija i tri porotnika.

Najveći broj porotnika dolazi iz redova nezaposlenih i penzionera, ali ne mogu da budu stariji od 70 godina. Iako su porotnici pravni laici i predstavnici naroda, oni isto kao i sudije ne mogu da budu članovi političkih stranaka, a prilikom imenovanja ocenjuje se njihova dostojnost. Blagu prednost imaju kandidati koji su pedagozi i prosvetni radnici, jer se smatra poželjnim da oni budu članovi veća u porodičnim sporovima i krivičnim postupcima kada su optuženi maloletnici.

Mnogi se žale kako su porotnički honorari mal ii kako se dosta kasni, pa je možda i to jedan od razloga što niko ne želi da bude porotnik.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...