NIKO VIŠE NE ZNA ODAKLE NOVAC ZA PRAZNIKE

Pešačka zona u centru Prokuplja svakodnevno pokazuje da su praznici tu, a kupoholičarska euforija ne prestaje. Više nego ranije, ponuda je bogata i da se približava Božić, vidi se na svakom koraku. Ono što se izdvaja je blag povratak u prošlost, te se sve više prodaje slama, pšenica, žuti šećer i šećerne jabuke.

-Prodala sam bukvalno sve što sam jutros donela. Pravo da vam kažem, nemam ja strpljenja za to, moj suprug pravi šečerne jabuke, a ja prodajem- kazala nam je žena čija je tezga oko 13 časova bila skoro prazna.

Dalje niz ulicu ukrasne ikebane, uvezani Badnjaci, pšenica u saksijama….

I onda prvi ulični svirač. Kaže da je sa Kosova i da je u prolazu, ali da je ovo njegova destinacija.

-Osam godina od uličnog sviranja živim. Bude po nekad teško, ali svaki posao ima svoju težinu- kratko nam je rekao svirač.

I trgovinske radnje prepune kupaca, a u nekima se u redovima čeka i skoro sat. Kupuje se sve, od posnih poslastica za Badnje veče, preko svega onog ašto će se naći na Božićnoj trpezi.

-Uopšte mi nije jasno odakle nam novac za sve što smo pazarili ovih dana. Nije da smo štedeli, jer nismo ni mogli s obzirom da imamo minimalna primanja, ali nekako se za ova januarska slavlja uvek nađe novac- komentariše građanin Prokuplja kojeg smo zatekli u trgovinskoj radnji.

Kroz osmeh dodaje da će se sve tek osetiti posle Pravoslavne nove godine, kada se svi novčanici isprazne. Onda nastaje pakao za kućne budžete i petnaestak dana noćne more, ali otom potom…sada se u vazduhu oseća praznik.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...