„nisam-mogla-da-zatrudnim,-niti-da-se-okrenem-u-krevetu“:-isidora-je-smrsala-43-kg,-a-nije-se-odrekla-slatkisa-–-evo-kako!

28.05.2019. 19:14

Hrana može biti naš toksičan prijatelj koji je uvek uz nas kad smo tužni ili nervozni, kaže psiholog Isidora Buneta koja je rekla „Dosta je“ onog trenutka kad je njena vaga pokazala da ima 110 kg. Do tad je svaku svoju nervozu rešavala u frižideru sa gomilom hrane i slatkiša. Umela je da pojede i pola kg čokolade dnevno.

Isidora Buneta Foto: bgonline.rs / Privatna arhiva

Od 110kg do minusa od čak 43 kg!

Kad se Isidora fokusirala na psihološke uzroke sopstvene nedoslednosti, nediscipline i traženja utehe u hrani kilogrami su počeli da nestaju, a njena samodisciplina je bila sve veća.

-Nisam mogla da zatrudnim, niti da se okrenem na krevetu, sve mi je bilo teško, sebi sam bila teška- priseća se Isidora Buneta (36) koja je kao psiholog i psihoterapeut znala da je veliki deo rešenja ovog problema bio i u njenog glavi. Njen jedini porok je bila hrana i to ona najkaloričnija.

Isidora BunetaFoto: bgonline.rs / Privatna arhiva

Svoje „skidanje“ sa nezdrave hrane započela je uz podršku naturologa Georgija Nazarova zdravim obrocima koje je vremenom zavolela.

-Dok sam se pitala šta ja to hranim unošenjem tolike količine slatkiša i svega što ne valja za mene, shvatila sam da je hrana bila moj „prijatelj“ 24h, utočište od svega. Pružala mi je osećaj ušuškanosti, bila mi na usluzi odmah i to sa trenutnim dejstvom. Ali, tenzija bi nakon obroka splasla samo trenutno. Usledio bi osećaj krivice i još više hrane koju sam jela kako bih sebe kaznila… – priseća se Isidora koja je danas lakša 43kg.

Mali, ali važni koraci

Kad se ulenjite sve vam bude teško, pa i povratak zdravoj ishrani. Kad je izgubila prvih 10 kg niko to nije primetio, ali nije dozvolila da je to deprimira. Dok se bavila svojim psihičkim razlozima prejedanja, shvatila je da joj odrednice tipa „od prvog u mesecu sam na dijeti“ podižu tenziju i da je takav način borbe s kilogramima toksičan za nju.

-Postepeno sam jednu nezdravu naviku menjala drugom, nisam htela ništa naglo da radim. Bio je to proces sa puno malih, ali važnih koraka. Jednog toksičnog „prijatelja“ bih stavila na stranu, menjala postepeno način života.

Kako je izgledao Isidorin jelovnik,šta je „emocionalna glad“, sa kojim emocijama je najteže suočiti se pročitajte OVDE.