U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Među posetiocima Đavolje varoši od početka sezone sve je više i inostranih turista, koji ovaj spomenik prirode prepoznaju kao jednu od top deset destinacija, koje treba posetiti u Srbiji. Od ovog proleća Đavolju varoš je moguće posetiti i noću.

  Lokalitet u srcu Radan planine, sa 202 zemljane figure različitog oblika i visine, od 2 do 15 metara, sa kamenim kapama na vrhu, privlači posetioce iz svih krajeva sveta.


  Li Song iz Šangaja preko interneta je saznao za Đavolju varoš:

  „Meni je ovo jako zanimljivo kako se priroda na ovom mestu poigrala. Sve je ovo prelepo i treba videti i ove lepe predele koji su možda jedinstveni u svetu. Priroda je fenomenalna, netaknuta i ja uživam u svakom trenutku provedenom ovde.”

  Julijana Funk iz Švajcarske kaže da je to remek delo prirode: „Svaki pedalj zemlje zaista, netaknute prirode i svega što ovde nadohvat ruku i nogu i oku je zaista neponovljivo.”

  Milica Popović došla je iz Švedske: „Svaki put kada dođem ovde imam specifičan osećaj kao da sam sve to videla prvi put.”

  Đavolja varoš prostire se na 67 hektara zaštićene površine, specifičnog reljefa i bogate mineralnim vodama. Pod zaštitom je države od 1959. godine, a o njemu brine Kompanija „Planinka”, koja svake godine ulaže u izgradnju infrastrukture, kako bi turisti što lakše i bezbednije došli do prirodne atrakcije.

  „Turisti mogu, kao i svake godine, da očekuju da vide prelepu prirodu, figure i da ponesu prelepe utiske odavde”, kaže Miodrag Milić, upravnik Đavolje varoši. „Mi se staramo da svake godine staze, mostove, celu infrastrukturu redovno održavamo da bi to njima bilo što bolje na usluzi.”

  Sa novim sadržajima domaćini očekuju da će tokom ove turističke sezone čudo prirode posetiti i do dvadeset odsto više turista nego lane, kada ga je obišlo pedeset hiljada posetilaca. Osvetljenje i zvukovi koje proizvodi vetar čine da noćna poseta bude poseban doživljaj.

  (RTS)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467371