nova-akcija-blic-zene!-obilazimo-srpska-domacinstva,-tragamo-za-najvrednijim-zenama:-ovo-je-spomenka,-kraljica-malina

Spomenka, kraljica malina

Prvo smo posetili Spomenku Živković iz Ljubovije, koja s mužem Milanom na 70 ari, nešto njihove i nešto iznajmljene zemlje, od devedesetih gaji maline. To im je posao i od toga žive. Kao i svi malinari, nekad bolje, nekad lošije.

– U ovom predivnom poslu neizvesnost je ono što najteže pada. Koliko uložiti, da li će se i kada uloženo vratiti. Ljudi su već oguglali na naše žalbe oko cena otkupa, ali nama stabilnost i izvesnost znači– priča Spomenka.

Kaže, mnogo je rada i vremena potrebno da se odneguje kvalitetan malinjak. Prvo treba odabrati sorte prema podneblju, pa onda i kvalitetne sadnice.

– Mi gajimo „polku“ i „vilamet“, a imamo i neke manje poznate sorte. Mnogo je to posla i brige, od nabavke sadnica, preko pripreme zemljišta, sadnje, do čišćenja lastara, vezivanja, okopavanja, prskanja, bacanja stajnjaka… Treba uništavati korov, tanjirati da se zemlja ne skori, navodnjavati… Dug je put do berbe, a onda treba naći radnike, obezbediti im dnevnice i dobre uslove da dođu. Beračima se uz novac mora dati smeštaj, doručak, dobar ručak, kafa, sokovi – priča Spomenka dok pokazuje jedan zasad u kom se protežu dugi redovi zasađeni po sistemu žive ograde.

Bele maline su slatke, nešto su blažeg ukusa, ali jesu prave malineFoto: Uroš Arsić / RAS Srbija

Saznajemo da u jednom malinjaku desetine hiljada lastara treba ručno očistiti, onaj najbolji vezati uz stubiće i žice, pa kad se plodovi zacrvene, posluži vreme i krene berba, to treba da bude radost.

– Kada se dogodi dobra cena u otkupu, a mi sve dajemo u otkup, nema veće sreće za malinara jer zna da će od svog rada preživeti.

Najslađe je domaće slatko od malinaFoto: Uroš Arsić / RAS Srbija

Sav rod ide u otkup, a kad mine berba koja traje i mesec i po dana, tek onda Spomenka bere za svoju dušu. Tek tada može da se zabavi sokovima, slatkim i pekmezom, a na red stignu i kolači. Sve to je i za nas pripremila i ugostila nas u vikendici na obali Drine, nadomak zasada.

Ostatak priče, kao i Spomenkini recepti za slatko s malinama, čokoladne kocke s malinama, pitu s grizom i malinama i još mnoge druge, čeka vas u najnovijoj „Blic ženi“ koja je od sutra, 10. avgusta na svim kisocima.

Ako i vi znate žene poput Spomenke – vaše drugarice, komšinice, majke, beke – pišite nam s naznakom: Za serijal „Blic žena“ u srpskim domaćinstvima, Kosovska 10, 11000 Beograd, ili nas pozovite na 011/33 – 34 – 646 da im odemo u goste!