novi-sad-postaje-prestonica-mode,-a-vi-ove-dogadjaje-ne-bi-trebalo-da-propustite

Od domaćih poznatih imena svoje kolekcije će predstaviti Igor Todorović, Marija Šabić, Suzana Perić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Ivana Nikolić, ali i veliki broj mladih talentovanih dizajnera od kojih se mnogo očekuje.

Kada su u pitanju zvanice iz inostranstva, nove modele će prikazati, i ovaj put, umetnički direktor dva najveća Sajma mode u Evropi, u Parizu i Berlinu, oficijelni član Federacije visoke mode Francuske i potpredsednik „Serbia Fashion Week-a“ Emerik Fransoa, iz Grčke stiže Marios Karavasilis, a iz Holandije Carmichael Byfield.

Na tradicionalnom modnom događaju koji je je prihvaćen u svetskim modnim krugovima, akcenat je ove godine stavljen na saradnju sa stranim manifestacijama i dizajnerima, posebno sa azijskim modnim tržištem.

U skladu sa tim domaća publika će se upoznati sa kolekcijama dizajnera iz Kazahstana, Azerbejdžana, Uzbekistana i Kirgistana.

“Kao najveća modna manifestacija i jedina licencirana Nedelja mode u našoj zemlji, „Serbia Fashion Week“ ima potpisan 31  ugovor o saradnji s nedeljama mode širom Evrope i Amerike. Međutim, do nedavno nismo bili dovoljno otvoreni prema centralnoj Aziji i Africi, pa mi je posebno zadovoljstvo što mogu da najavim da bi 13. izdanje Srpske nedelje mode trebalo da se prikaže u Kini u novembru. Ova godina označava globalizaciju „Serbia Fashion Weeka“. Potencirajući na kvalitetu, napravili smo brend u inostranstvu i vreme je da naša nacionalna Nedelja mode krene i u svet”, kaže predsednica Nacionalne komore za modu i „Serbia Fashion Weeka“ Svetlana Horvat i dodaje da se na Nedelji mode najaviti i početak realizacije velikog projekta „Retro inovation“, koji je SFW pokrenuo s partnerima iz Kine.

Sjajne revije, mnogo novina i važnih promenaFoto: Promo

Šta je to „Retro inovation“ projekat? Njegov cilj je da moderno odevanje poveže sa kulturnim nasleđem određene zemlje, njenom tradicijom i zanatom, a projekat su podržale Vlada Kine i Vlada Srbije.

“Ovaj „Serbia Fashion Week“ zatvorićemo prikazivanjem postavke srpskih dizajnera, koja će biti bazirana na tradiciji naše zemlje i kulturnom nasleđu. Tako ćemo svečano najaviti početak pomenutog projekta koji ćemo zajednički sa našim partnerima iz Azije raditi na trećim tržištima”, ističe Svetlana Horvat.

Narednih dana očekuje se potvrda dolaska na „Serbia Fashion Week“ predsednice i generalnog sekretara Federacije mode Kine i člana borda predsednika Federacije mode Azije, sa kojima će srpska Nedelja mode svečano potpisati protokol o saradnji.

Otvaranju „Serbia Fashion Week-aa“ prethodiće takmičenje „Mr. i Mrs. Bottle”, koje u okviru projekta „Fashion and Wine”, organizuje Nacionalna komora za modu Srbije zajedno sa Pokrajinskim sekreterijatom za privredu i turizam. Tim povodom raspisan je i konkurs za dizajn i stilizovanje vinske flaše sa ciljem povezivanja vinara i modnih stvaralaca. Najkreativnija rešenja po izboru stručnog žirija biće prikazana na „Serbia Fashion Week-u“, a 10 autora koji budu prošli u finale, svoje kreacije za vinske flaše predstaviće na „Paris Fashion Week–u“, kao deo zvanične platforme „Defile a Paris” u septembru.

Detalji programa

Revije će se tokom prva tri dana održavati u Kongresnom centru Master Novsadskog sajma, a onda će se 6. 7. maja ovaj modni festival preseliti u dvorac Eđšeg. Večernji sati biće rezervisani za revije, dok će se tokom dana organizovati seminarske aktivnosti, paneli i diskusije.

Ukoliko želite da prisustvujete Nedelji mode u Novom Sadu, ulaznice možete nabaviti na svim prodajnim mestima Gigs Tixa ili putem sajta http://www.gigstix.com.