o-tome-je-sramota-da-se-prica,-a-sve-nas-muci-zasto-na-letovanju-cesto-dobijemo-dijareju?

Naučna i klinička istraživanja pokazuju da od 30 do 70 odsto ljudi koji putuju u neku drugu zemlju oboli od takozvane „putničke dijareje“. Šansa da se javi mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku i jak proliv pogotovo raste u letnjim mesecima, i to naročito ako se ide u egzotične krajeve.

Ali, zašto do toga dolazi, čak i kada putujemo u turistička mesta u kojima je higijena na zavidnom nivou, a lokalno stanovništvo deluje potpuno zdravo?

Stvar je u tome što svako podneblje ima svoju specifičnu mikrofloru, koja stanuje u vodi, voću, povrću i drugoj hrani, pa čak i na predmetima s kojima dolazimo u dodir. Kod žitelja nekog mesta digestivni sistem se navikao na kombinaciju ovih mikroorganizama i na njih uopšte ne reaguje.

ProfimediaFoto: Profimedia

Međutim, mi kao turisti takođe imamo za svoj kraj specifičnu mikrofloru, koja često ume da bude potpuno nekompatibilna s mikroorganizmima u omiljenom letovalištu, pa u tom svojevrsnom ratu mikroba u crevima, može da dođe do veoma burne reakcije – odnosno, proliva.

S druge strane, iako je lepo što na putovanjima srećemo puno ljudi, rastu i šanse da je neko od njih zaražen enterovirusom, salmonelom, ešerihijom koli i brojnim drugim više ili manje opasnim virusima i bakterijama.

Probiotic je obavezan

Kad god da putujemo, a posebno leti, veoma važno da svoj organizam opskrbimo dovoljnom količinom „dobrih bakterija“, koje će nam pomoći da se izborimo sa svim tim stranim mikroorganizmima koji u našim crevima mogu da naprave dar-mar.

Za preventivu stomačnih problema, treba češće prati ruke, koristiti flaširanu vodu, dobro čistiti voće i povrće i pažljivo birati mesne i mlečne proizvode. Da biste bili sigurni, savetuje se i primena probiotika. Treba ih uzimati od 3 do 5 dana pre polaska na put, kao i sve vreme boravka na putovanju.

Probiotic NOVI naziv bakterijeFoto: Promo

Probiotici su dodaci ishrani koji doprinose očuvanju zdravlja, pomažu normalnu funkciju digestivnog trakta i efikasni su u prevenciji i tretmanu crevnih infekcija.

Probiotske kulture su dobre, korisne bakterije koje obnavljaju crevnu floru, potpomažu varenje hrane, održavaju crevnu peristaltiku i pomažu normalno formiranje stolice.

Uzimaju se svakodnevno, nevezano od obroka. Uz Probiotic pred i tokom putovanja, kao i poštovanje osnovnih pravila higijene, pojava stomačnih infekcija biće svedena na minimum.

– Preparat Probiotic u formi kapsula je namenjen celoj porodici, kapsula se može otvoriti i sadržaj dati deci ili osobama koje ne mogu da progutaju kapsulu. Za bebe je posebno prilagođena forma probiotika u kapima Probiodrops – objašnjava mr farmacije Vesna Godić.

ProbiodropsFoto: Promo

Probiotic kapsule i Probiodrops kapi se savetuju i u slučaju trovanja hranom, pojave virusa i bakterija koji narušavaju crevnu floru i dovode do dijareje (tečnih stolica), kod problema s varenjem hrane, nadimanjem i bolovima u želucu, kod alergija kao pomoć za jačanje imuniteta.

– Uobičajena doza Probiotica je jedna kapsula dnevno, za odrasle i decu.