obelezen-dan-secanja-na-zrtve-nato-agresije-u-prokuplju

Na Spomenik palim borcima u ratovima od 1990. do 1999. godine, danas su povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije položeni venci. Pored članova porodica palih boraca, vence su položili i predstavnici Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, brojnih udruženja.
Pomen su održali sveštenici crkve Sveti Prokopije.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.
-Danas se navršava 20 godina od početka napada 19 zemalja NATO alijanse, kada su najbolji sinovi cele Srbije, ponosno stali u odbranu časti svoje zemlje. Topličani ni te 1999. nisu pitali za cenu slobode neba svoje otadžbine. A ona je, kao i uvek na ovim prostorima, plaćena krvlju najboljih sinova, kazao je Simonović.

On je dodao da ništa ne može vratiti te mlade živote, niti se njihovim porodicima na bilo koji način može nadoknaditi taj gubitak.

-Najbolje način da vratimo dug ovim junacima, jeste da čuvamo njihove i svoje porodice, da naše ratove za Prokuplje i Srbiju vodimo znanjem i mudrošću, poručio je gradonačelnik Simonović.

On je naglasio da se lokalna samouprava, uz podršku Vlade i predsednika Aleksandra Vučića, trudi se da se ovde, u junačkoj Tolici, viori barjak života, da se novim merama finasijske podrške porodici podstakne rađanje dece, da se uređuju vrtići i škole, da ima što više radnih mesta, kako bi mladi ljudi ostali ovde, kako bi ovde živeli, radili i formirali porodice.