Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- U prostorijama Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije, u ulici Koste Vojinovića br 6, obeležen je 3. decembar-Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

  Obeležavanj je otvorila predstavnica Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije Sunčica Ivanović, stručni radnik u udruženju, koja je uvodnim govorom pozdravila sve pristutne uz podsećanje da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

  -Ovogodišnji moto glasi “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje uključenosti i jednakosti” i težište stavlja na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, pravedniji i održivi razvoj-kazala je Ivanović.

  Pročitajte i…  Sto za 26

  Takođe, predstavljen je i rad samog Udrženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije koje već 7 godina uspešno sprovodi uslugu “Pomoć u kući” za stara lica i osobe sa invaliditetom i zapošljava osobe sa invaliditetom na raznim programima i projektima i nada se da se će ovim obeležavanjem dana osoba sa invaliditetom doprineti i opoboljšati kvalitet i pokrivenost opštine Kuršumlija uslugama “pomoći u kući” za stare osobe i osobe sa invaliditetom kroz povećanu efikasnost i efektivnost celokupnog sistema socijalne zaštite i definisanu startešku orijentaciju podrške.

  Današnji dan je povod da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, kazao je predsednik Udruženje Marko Filipović.

  -To su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. Cilj obeležavanja ovog datuma je ukidanje barijera i otvaranje vrata za inkluzivno društvo i razvoj za sve kojima želimo pružiti podršku-kazao je Filipović.

  Pročitajte i…  Tribina o Bibliji

  Događaj je sadržao  i edvukativnu komponentu na kojem su svi pristutni predstavnici  udruženja, javnih insituticija i opštine Kuršumlija prestavili svoje rezulatate i planove i uzeli aktivno učešče u zajedničkom planu za dalji razvoj i unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom i sistema socijalne zaštite u okviru već najavljenih predloga izrade  lokalnih akcionih planova (Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i socijalne zaštite ) kao i plana razvoja opštine za 2020 – 2027. godinu.

  Međunarodni dana osoba sa invaliditetom obeležen je uz predstavnika Udruženja gluvih i nagluvih Kuršumlije, predstavnika međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, predstavnika Crvenog Krsta Kuršumlije, predstavnikom opštine Kuršumlija i Socijalnog daveta, Kancelarija za mlade Kuršumlije, kao i mnogobrojni članovi Udruženja osoba sa invaliditetom Kuršumlije.

  Pročitajte i…  Sutra je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obeležavanje i u Kuršumliji

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475057


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...