oblaci-najmocnije-ljude-na-planeti-i-sinonim-je-za-luksuz,-a-uvek-nosi-isti-komad:-evo-u-cemu-je-caka

njegovog uspeha. Kvalitet je nešto što se podrazumeva i čini model luksuznim.

Đorđo Armani je kreator koji nas je naučio da luksuz ne mora da bude neudoban i uštogljen. Njegov stil vezujemo za biznis, šik i rafiniranu eleganciju, iako se u međuvremenu proširio na sve segmente mode, a i životnog stila. Ako bismo morali da opišemo njegov stil u nekoliko reči, rekli bismo – minimalizam, savršen kroj i mekani materijali.

Trendove Armani prezire, ali je uvek savremen. Za njega ključ bezvremenog stila leži u eleganciji, koja nikad neće izaći iz mode. Elegancija dolazi iz glave – prvo ide misao, pa potez. Inteligencija je neophodna da biste bili elegantni, poručuje Armani.

Atraktivan izgled je stvar samopouzdanja. Seksepil dolazi iz glaveFoto: Profimedia

Svaki uspeh podrazumeva i pomeranje granica ili promenu standarda. Tako nas je Đorđo oslobodio viška asesoara i uveo sportske elemente u poslovnu i svečanu garderobu. Njegovi modeli su opuštenih linija, što ih čini udobnim, u njima se lako krećete, bez obzira na to da li ste na poslu ili u večernjem izlasku, a u isto vreme delujete lepo i savremeno. Preferira crnu i tamnoplavu, u kojima figura deluje tanje, a dozvoljavaju vam da eksperimentišete sa formama i teksturama.

Svaki detalj je duboko promišljen. Čak je i čuvenog orla za liniju Emporio Armani lično nacrtao. Njegovi modeli su luksuzni, nosivi, nisu jeftini, ali su napravljeni bez roka trajanja.

U filmu „Američki žigolo“ Ričard Gir nosio je Armanijeve modeleFoto: Profimedia

Planetarno popularni kreator, osim svom savršenom radu, za slavu ipak treba da zahvali moćnoj holivudskoj produkciji. Bilo je dovoljno da obuče čuvenog Ričarda Gira za ulogu u filmu Američki žigolo (1980) i da mu se otvore vrata svetske slave, a njegov ležerni stil postane sinonim za dobar izgled.

Izložba u muzeju GugenhajmFoto: Profimedia

U svoju biografiju može da upiše i da je prvi živi umetnik kome je muzej Gugenhajm napravio izložbu dela, 2000. godine. Kao i da je jedini kreator uz Kristijana Diora koji se pojavio na naslovnoj strani časopisa Tajm.

Pet godina kasnije ušao je u svet visoke mode po svim strogim načelima i izlagao je kolekcije u Parizu. Kreacije sa njegovim potpisom prošetale su celim svetom, od crvenih tepiha na modnim i filmskim događajima do zabava za zvanice iz visokog društva.

Princeza Šarlen nosila je venčanicu sa Armanijevim potpisomFoto: Profimedia

Njegove modele nose Megan Foks, Rijana, Madona, Ana Vintur… Raznolikost njegovih obožavateljki govori o tome koliki je modni genije. I to samouk. Modu nikad nije studirao.

Globalizacija je za njega nešto čemu se ne treba suprotstavljati. Modni stav ne menja, ali prati promene. Tako je osnovao liniju A/X: Armani Exchange u pokušaju da se probije na američko masovno tržište.

Modna kuća Đorđo Armani, kao i mnoge druge modne kuće, izgrađena je prvenstveno na identitetu i estetici samog Đorđa Armanija. U takvim kompanijama brend preuzima identitet osnivača. Namenjen je elitnom i modno pismenom sloju. Danas je to imperija. Osim glavne kompanije i pet linija namenjenih različitim modnim grupama, Armani ima linije za proizvodnju nameštaja i kućnog dekora, čokoladica za poklone, kozmetike i parfema, otvorio je restorane po celom svetu, a ušao je i u hotelski biznis.

Ako vam je bliska njegova estetika, a imate dovoljno para, mogli biste u bukvalnom smislu da živite u Armanijevom svetu. Smatraju ga najmoćnijim čovekom u modnom svetu. Vidite i zašto.

Đorđo Armani 1934.Foto: Profimedia

Ko je Đorđo Armani?

Rođen je 11. 7. 1934. u Pjaćenci, u Italiji. Želeo je da postane lekar, ali je odustao posle dve godine studija medicine. Karijeru je započeo kao dekorater izloga u čuvenoj milanskoj robnoj kući Rinascente. Počeo je da radi u modnoj kući Čeruti 1964. kao asistent za mušku liniju Hitman. Devet godina kasnije, sa Serđom Galeotijem osnovao je modnu kuću Đorđo Armani, a već 2001. biva priznat za najznačajnijeg italijanskog modnog kreatora. Danas ima 84 godine i pravu imperiju.