od-aleksandra-do-dusana:-sva-simbolika-kraljevskih-vencanja

26.05.2019. 22:51

Dušan Karađorđević i Valerija Demuzio venčali su se juče u Crkvi Sveti Velikomučenik Georgije i trenutno su poslednji u nizu mladenaca čuvene porodice.

A venčanja Karađorđevića uvek su, shodno tradiciji i njihovom položaju, bila u duhu važne simbolike.

Najčešće se ta simbolika vezivala za mesto ceremonije.

Zatvori

Saborna crkva u Beogradu

Kralj Aleksandar I Karađorđević oženio se 1922. godine princezom Marijom u Sabornoj crkvi u Beogradu. Kralj u narodu nazvan i star momak od 34 godine je po svoju dragu i njene roditelje bio poslao jahtu Aleksandar, koja je niz Dunav stigla do Oršave, a pratio ju je najmoćniji razarač „Kralj Petar Prvi”.

Velelepna crkva u Beogradu

Ćerki rumunskog kralja i Aleksandra I venčao je patrijarh Dimitrije, a Marija je na pitanje da li uzima kralja za muža rekla: “Da! Hoću!”, na srpskom jeziku. Venčanju su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Ivan Ribar, ministri i generali, i narod u velikom broju.

Mesto istorijskog venčanja

Na venčanje se dolazilo svim prevoznim sredstvima, a ukupono je bilo 20. 000 zvanica. Bilo je gostiju iz Japana, Persije (Irana), Austrije…

Danica i Filip Karađorđević

Unuk kralja Aleksandra I Karađorđevića Filip Karađorđević nakon 95 godina od venčanja svog dede oženio se u Sabornoj ckrvi Danicom Marinković (danas Karađorđević).

Princeza i prestolonaslednik

Prestolonaslednik se 1972. oženio princezom Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse, rođakom u prvom kolenu bivšeg španskog kralja Huana Karlosa I, i sa njom dobio sinove Petra, Filipa i Aleksandra III. Drugi brak sklopio je 1985. u Londonu sa Katarinom Batis iz Atine.

Felon i Đorđe Karađorđević

Sin Tomislava Karađorđevića i unuk Aleksandra I Karađorđevića oženio se 2017. u crkvi na Oplencu sa Felon Rejmmn. Par je pre toga sklopio građanski brak u Škotskoj.

Ljubica i Miahilo Karađorđević

Najmlađi sin princa Tomislava Karađorđevića i princeze Linde Karađorđević Miahilo Karađorđević je takođe na Oplencu rekao “da” Ljubici Karađorđević.

Princeze iz naroda

Mladi Karađorđevići za supruge biraju devojke iz naroda, a Oplenac je mnogima omiljeno mesto za venčanje. Oplen i Toplova imaju istorijski značaj koji seže do 19. veka i Đorđa Petrovića, Karađorđa. Njegov značaj čuvali su knez Aleksandra i kralj Petar I Karađorđević, a potomci mu daju novu simboliku, čuvajući njegovo nasleđe.

Mladenci i deca u narodnoj nošnji

Na svadbama Karađorđevića mladence prate deca u narodnim nošnjama, a srpsko kolo na veseljima ima centralno mesto.

Dušan i Valerija

Oplenac su za krunisanje svoje ljubavi izabrali i Dušan i Valerija i ovo istorijsko mesto već sada (za samo nekoliko godina) dobilo je malu tradiciju kraljevskih venčanja.