od-raka-koze-danas-svi-strahuju:-ako-znate-abcde-pravilo,-lakse-cete-ga-otkriti-na-vreme

– Najbolje je pratiti tzv. ABCDE pravilo: promena koja je asimetrična (A od engl. asymmetry), ima nepravilne, izreckane ivice (B od engl. border), dve ili više boja (C od engl. color), prečnik veći od šest milimetara (D od engl. diametar), kao i bilo koja promena koja ima brzu evoluciju (E od engl. envolving), promena postojeće ili pojava nove promene na koži, zaslužuje da je pregleda i lekar – savetuje naš sagovornik.

Docent dr sci med Dušan Škiljević, dermatolog sa Klinike za dermatologiju KCS i stručni saradnik „Ioanna“ klinikeFoto: Privatna arhiva

Za osobe koje imaju više mladeža lepo je zapamtiti i tzv. pravilo ružnog pačeta, dodaje doktor, a koje se odnosi na mladež značajno drugačiji od ostalih, posebno ako se i brzo razvija, koji takođe mora da pregleda lekar, bez obzira kako sam taj mladež izgleda.

Najveći rizik da obole od raka kože imaju osobe s puno mladeža, više od 50, kao i mladeže koji su nepravilni ili gigantske, urođene mladeže.

– To su i osobe svetlog tena s plavom ili riđom kosom i svetlim očima. Ugroženi su i svi oni koji su imali opekotine od sunca u detinjstvu ili su se izlagali UV zracima u solarijumu, posebno tokom puberteta.

Takođe, u riziku su svi oni koji dosta vremena provode nezaštićeni od sunca na otvorenom, zbog posla ili hobija.

– Svi kojima je imunitet oslabljen zbog bolesti poput side, leukemije ili lekova, naročito nakon transplantacije organa, takođe su u povećanom riziku, baš kao i osobe koje su već imale melanom i oni čiji su bliski srodnici imali ovaj karcinom – upozorava doktor Škiljević.

On kaže da postoji nekoliko vrsta raka kože, među kojima su najčešći bazocelularni karcinom, skvamocelularni karcinom kože i melanom.

– Bazocelularnoi karcinom je ne samo najčešći maligni tumor kože već i najčešći maligni tumor kod čoveka uopšte. Skvamocelularni karcinom je značajno ređi, a melanom najređi od navedenih. Melanom, kao najteži oblik raka kože, spada u 10 najčešćih kancera i u Srbiji. Godišnje od melanoma oboli oko 650 osoba, a umre između 150 i 200 njih – navodi doktor.

Rak kože se, kaže, dijagnostikuje jednostavno, kliničkim pregledom koji se dopuni dermoskopskim, a hirurško uklanjanje sumnjivih lezija osnov je terapije.

– Sumnjive promene se hirurški uklone, nakon čega se analiziraju histopatološki. Ova analiza daje definitivnu potvrdu dijagnoze. Ako je rak u početnoj fazi, nije potrebno nikakvo dodatno lečenje i ovo je razlog zbog čega insistiramo na preventivnim pregledima i samopregledima.

Najsavremeniji dermatoskop na Balkanu

Dermatoskop „Mole Max HD“ je prava revolucija u ranom otkrivanju promena na koži, a dostupan je pacijentima u Srbiji. Ima kameru visoke rezolucije koja uvećava sliku promene i do 30 puta i omogućava praćenje mladeža duže vreme. Funkcioniše po principu pravljenja mape po koži, na kojoj se precizno obeleži sve – broj i raspored mladeža, ožiljaka, hiperpigmentacija, lezija, alopecijskih promena kosmatog dela…

Pomoću aparata moguće je dokumentovati sve kožne bolesti i analaze obrazaca pigmentacije u celom svetu i upoređivati ih međusobno radi lakše dijagnostike.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma

Zbog melanoma sam promenio sve u životu

Savi Pilipoviću, predsedniku Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, pre sedam godina dijagnostikovan je melanom.

– Imao sam tragediju u porodici jer je moj blizak rođak preminuo od melanoma 1999. Išao sam na kontrole redovno i prilikom jednog pregleda otkrivena mi je promena na poglavini. Patolog je našao da je u pitanju melanom.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanomaFoto: Privatna arhiva

Nakon što je saznao dijagnozu, Savo je promenio gotovo sve u svom životu, posao, način ishrane, odnos prema religiji, stresu…

– Ono što je, na sreću, ostalo nepromenjeno jesu porodica i prijatelji – kaže Savo.

On ističe da je pacijentima koji kao i on boluju od metastatskog melanoma danas u Srbiji relativno dostupna inovativna terapija.

– Mnogo toga je učinjeno, nadamo se da će do kraja godine biti obezbeđena i kombo terapija, odnosno terapija sa dva inhibitora. Biljana Stefanović