od-tatine-fotografske-radnje-u-kraljevu-do-modnih-revija-i-uspesnih-izlozbi-iza-ovih-slika-se-krije-andjela-mlada-fotografkinja-cije-vreme-tek-dolazi

29.03.2019. 14:49

Čini se da nikada u Srbiji nije bilo više mladih fotografa, ali malo je onih kod kojih je izražena umetnička crta i čiji se rad prepoznaje u masi. Jedna od takvih je Anđela Stanojević, mlada studentkinja fotografije koja svojim talentom privlači veliku pažnju.

Fotografije Anđele Stojanović Foto: Privatna arhiva

Ekspanzijom društvenih mreža, povećala se i potražnja za talentovanim i autentičnim fotografijama čiji je rad prepoznatljiv, ali malo je onih koji odu korak dalje od amaterskog bavljenja fotografijom, i za ovo zanimanje se zaista školuju. Iako je tek na drugoj godini studija fotografije na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu, Anđela Stanojević je brzo pronašla svoje mesto pod suncem i izgradila umetnički izraz koji se prepoznaje.

Fotografkinja Anđela StanojevićFoto: Privatna arhiva

– Od malih nogu me je zanimala umetnost u svim oblicima. Moje priče objavljene su u jednoj knjizi, bavila sam se jedno vreme i glumom, privlači me ples i pevanje, ali zbog tatine fotografske radnje u rodnom Kraljevu, počela sam svet da posmatram kroz objektiv i odlučila da će to biti moj životni poziv – priča nam Anđela.

Njen prvi angažman bio je na modnoj reviji dizajnerke Ivane Nikolić, a zatim su usledile izložbe u SKC-u, Narodnoj biblioteci kao i fotografisanje predstava u Bitefu. Radila je i sa poznatim ličnostima poput manekenke Tamare Nikolić i influenserke Hane Hadžiavdagić.

Iako joj je modna fotografija trenutno u fokusu, umetnički izraz je ono što je najviše privlači i u tom smeru želi da se nadograđuje.

– Društvene mreže su nametnule neke nerealne standarde i kada je modna fotografija u pitanju, zastupljeno je dosta fotošopa i obrađivanja što se meni lično ne dopada. Zato bih volela više da se okrenem umetničkoj fotografiji gde pravi talenat fotografa zaista može da izbije u prvi plan, a ne veštine i umeće obrade fotografije – zaključuje Anđela.