U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Poljoprivredno stručna služba u Prokuplju, na oglednom polju u Tularu nadomak Prokuplja, organizovala je manifestaciju „Dani polja kukuruza“. Ovom tradicionalnom skupu ratara, prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović sa saradnicima, kao i poljoprivrednici iz Tulara, Mađara, Kondželja, Beloljina, Drenovca, Male Plane i drugih okolnih sela, profesori Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, kao i zaposleni u Odeljenju za poljoprivredu iz Žitorađe i Blaca.

  Semenske kuće „PIONEER“ i „ AS“ iz Beograda, „KWS” iz Bečeja i „BC“ iz Zagreba, predstavile su rezultate 25 hibrida kukuruza.

  -Dobro je što Poljoprivredno stručna služba organizuje ovakve manifestacije na kojima prokupački poljoprivrednici mogu na licu mesta da vide prinose poljoprivrednih kultura. Današnje okupljanje bila je prilika da ratari vide kakve prinose, uz primenu agrotehničkih i drugih mera, daju pojedini hibridi kukuruza, izjavio je Paunović i dodao da je dobro što su poljoprivrednici u velikom broju pokazali interesovanje za jednu ovakvu manifestaciju.

  Pročitajte i…  850 godina Nemanjinih zadužbina: Vladika Arsenije: Svaka država bila bi jako ponosna da ima ovako važno istorijsko nasleđe

  Savetodavac za ratarstvo u PSS, Radovan Bjelica, ističe da su na današnjoj manifestaciji ratari mogli da se uvere šta za ovaj deo Srbije znači pravi odabir hibrida.

  -Na oglednom polju od 3,5 hektara, proizvođači kukuruza su se uverili šta znači blagovremena primena agrotehničkih i zaštitnih mera, navodnjavanje i pravi odabir hibrida. Zbog visokih temperatura u julu i avgustu, očekuje se da prosečan rod kukuruza po hektaru bude 4.000 do 4.500 kilograma, izjavio je Bjelica i dodao da se početak berbe ove ratarske kulture očekuje za nekoliko dana.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471423