Održana promocija knjige Dragutina Draže Albijanića „Ne ubijte mi sjećanje“

  U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Dragutin Draža Albijanić održao  je u Kuršumliji promociju svoje druge knjige „Ne ubijte mi sjećanje“. Knjiga govori o Podujevu, stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, strašnom egzodusu i raspetom Kosovu kao usudu. U pitanju je autobigrafija pisca iz Zebica. Onako kako je emocionalno doživeo sve što se decenijama unazad dešavalo na tom prostoru, do momenta kada obilazi grob svoje majke, koji je oskrnavljen, sa ciljem da se izbriše svaki trag i identitet, što najviše boli, ističe Albijanić.

  Dragan Ognjanović, direktor prokupačke biblioteke, osvrnuo se na dešavanja  u poslednjih sto godina na prostoru  Kosova i Metohije, na  sve ono što je imalo za posledicu  dešavanja poslednjih decenija. Naglasio je  je da on neće govoriti kao kritičar o knjizi o kakvom se književnom  kvalitetu radi već o samom značaju same knjige kao dokumentarnom izdanju, kao svedočanstvu jednog strašnog vremena.

  Pročitajte i…  Žitorađa: Obaveštenje o prekidima u isporuci struje

  -Knjiga ima dokumentarnu vrednost, jer je pisana kao autobiografija. Čita se lako jer pisana je bez velikog uplitanja u psihoanalzu, već jasnim i jednostavnim stilom. Čuva sećanje na one koje su živeli, koji su stradali i koji su protereni sa prostora Podujeva i K i M. Obuhvata tragičan  period, od doseljavanja na Kosovo do raseljavanja, kazao je Ognjanović.

  Autor Dragutin Albijanić, zahvalio se svima koji su došli na promociju i svom izdavaču Draganu Ognjanović. Istakao je da na ovu temu i o knjizi ne može da govori bez emocija,  jer one su utkane u stranice knjige.  Sadrže ono što je on lično doživeo, njegove komšije i ostali Srbi. Patnju, tugu, stradanje, svi  isto doživljavaju jer taj reflektujući bol, kod svih urezuje se duboko.

  Pročitajte i…  (Video) U Igrištu obeleženo 107 godina od formiranja Gvozdenog puka

  -Nakon prve knjige „Neke stare adrese“, koja govori o Đavoljoj varoši, rekao sam da više neću pisati. No,  prelomni trenutak je nakon bombardovanja kada stižem u Kuršumliju, gde autobus nije saobraćao prema Merdaru. Dolazim do Visoke da stopiram i tada posmatram egzodus Srba sa Kosova, sa nekima razgovaram, a suze su sveprisutne i tada i sada. Ja ne umem i ne želim da ih sakrijem, one zasvetle i oslikavaju stradanje. U knjizi se nalazi sve ono lično što sam doživeo, ono što su doživele moje komšije iz Podujeva, i ono što su mi drugi ispričali. Pitao sam predsednicu Udruženja kidnapovanih i nestalih šta je njen cilj. Ona je kazala da tragajući samo za nestalim suprugom a ne tragajući za svim ostalim kojih je jako mnogo, a imamo čitave porodice koje su nestale i ugašene, to ne bi bilo moguće jer saosećanje i empatija su sveprisutne. I ja žalim za ljudima nestalim i ubijenim, za kućama ugašenim, grobovima oskrnavljenim, za mostovima srušenim. Knjiga se čita u jednom dahu-kazao je autor Dragutin Draža Albijanić.

  Pročitajte i…  U susret Dečijoj nedelji: Promocija knjige Gordane Maletić

  Majka Dragutina Albijanića umrla je 1986. On devedestih godina pretposlednji put obilazi rodnu kuću i Podujevo, a poslednji put nekoliko godina kasnije, nakon nesrećnog rata 1999. Zatiče horor prizor, kuća zarasla u korov potpuno opljačkana samo goli zidovi a majčin grob oskrnavljen, ploča polomljena, sa tom slikom kao iz najstrašnijeg sna živi. To nije ono Podujevo koje je on poznavao, kazao je  Albijanić.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472714


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...