Održana promocija romana „Sama“, Zorana Simića iz Kuršumlije

  U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- U Kuršumliji je održana promocija prvog romana Zoran Simića „Sama“. Pisac je iz Kuršumlije i magistar je istorije. Roman govori o sudbini Verkane i vlastelinske porodice Lozanić, o njihovom i srpskom usudu kroz vekove.  Simić je istakao da je njegova prva želja bila da postane pesnik. Tačno pre 60 godina, 1954. godine, u prištinskom “Jedinstvu“ objavio je svoje tri pesme. Kasnije se odlučio za prozu.

  -Meni je bilo najteže da pronađem glavnog junaka ove priče. U Međurečju sam sreo neobično lepu devojku. Kazala je da je iz Grehograda, taj grad ne postoji pod tim imenom, ali postoji sa mnogo lepšim imenom ali on je natopljen grehovima ljudskim. Počinjena su zverska nedela, jedan narod isterao je drugi. Ja se molim da se sačuva moj grad da ne propadne kao Sodoma i Gomora i sagori u sumporu i smoli. I došla sam ovde i upoznala Lazara Lozanića, rekla je. Pored Verkane i Lozanića u  romanu spominjem dve epizodne ličnosti, Momu Baraća, najboljeg  profesora kojeg se sećamo ja i moji drugovi, ovde prisutni Tomislav Novaković i Dragan Vasiljević, i profesora istorije u barbatovačkoj školi Velju Trpkovića, koji je doktarirao i bio naučni radnik u SANU. Profesor Barać je uvek ponavljao četiri rečenice o znanju i neznanju: 1) ne znaš i ne znaš da ne znaš, nesvesna neznalice, 2) ne znaš a znaš da ne znaš svesna neznalice, 3) znaš a ne znaš da znaš, znanje u tami, i 4) znaš i znaš da znaš, to je saznanje, kazao je na kraju Zoran Simić, koji je već napisao  drugi roman, a tema je isključivo ljubav i nije baziran na istoriji i istorijskim činjenicama.

  Pročitajte i…  Besplatni preventivni pregledi u Domu zdravlja Blace

  Profesor i pisac Milomir Novović je istakao da je Simić svoje prve penzionerske dane posvetio pčelarstvu, da bi u okusu medovine u konjuškoj tišini zacrtao i posvetio pisanju i prozi. Istoričar ne beži od činjenica i srpskog usuda.

  -Naziv romana je specifičan- „Sama“ i predstavlja srpstvo kroz vekove, i  vlastelinsku porodicu Lozanić, od 1389, do današnjeg dana.  Simić reči i datume niže u  lepršave rečenice , kao biser u đerdane, postavljajući ih na pravo mesto. Radnja je u Međurečju gde je jedna grana Lozanić, gde se  traži i čuva sporni orman, gde je  glavna junakinja Verkana a druga grana je u carskom Kruševcu. Simić vidi Međurečje kako stari, gde rode ne sleću već gavranovi kruže nad truleži. Likovi su kao tačke u kordinatnoj mreži raspoređeni da se ne poklapaju, kazao je profesor Novović, i pročitao i  recenziju Miljane Stojiljkovoić, magistra književnosti iz Niša.

  Pročitajte i…  Da li cipele mogu da se zaljube?

  Na promociji su govorili i književnik Radivoje Pantić  i  Nebojša Gašić, direktor biblioteke.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=473936


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...