U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- U Galeriji „Boža Ilić“ održana je promocija turističkih potencijala Prokuplja, koja je organizovana u sklopu obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije. Mnogobrojnim posetiocija, svoje potencijale predstavili su Turističko sportska organizacija, Narodni muzej Toplice, Narodna biblioteka „Rade Drainac“, Udruženje građana „Volimo Jastrebac“ i vinarija „Doja“ iz Donje Jošanice, nadomak Blaca.

  Jedan od inicijatora organizovanja ove manifestacije i ovogodišnji domaćin i kolačar gradske slave Sveti Prokopije, Aleksandar Milanović, kaže da je dobro što su se na jednom mestu okupili turistički poslenici, kako bi se građanima pokazale sve prirodne lepote Prokuplja i njegove okoline.
  -Prokuplje i Toplica poseduju ogromne turističke potencijale koji nisu dovoljno iskorišćeni. Ovo je prvi put da se organizuje jedna ovakva promocija. Naša ideja je da slične manifestacije organizujemo i u drugim mestima Srbije, kako bi sa svim prirodnim lepotama i mogućnostima boravka u Prokuplju i Toplici upoznali što veći broj domaćih i stranih turista, izjavio je Milanović i dodao da se u sklopu Udruženja „Volimo Jastrebac“ nalazi i etno-selo „Kladenac kod tri bukve“ i seosko gazdinstvo „Zeleni raj“ na Grepcu, nadomak Prokuplja.
  Vlasnik seoskog gazdinstva, „Zeleni raj“ na Grepcu, Goran Milenković, kaže da mu je drago, i da je za svaku pohvalu, što je organizovana jedna ovakva promocija.

  -Turizam je razvojna grana privrede koja okuplja veliki broj subjekata. Prokuplje i cela Toplica poseduju neograničene mogućnosti za razvoj svih vrsta turizma, kao što su verski, lovni, vinski, sportski i drugi, izjavio je on i dodao da je dobro što će se u Prokuplju ponovo formirati samostalna Turistička organizacija koja će na najbolji način znati da prezentuje sve turističke potencijale ovog dela Srbije.
  Direktor Turističko sportske organizacije, Bratislav Lukić, isti;e da odmaralište na Belom Kamenu, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 988 metara, turistima i posetiocima nudi bogat sadržaj.
  -Netaknuta priroda, neposredna blizina opservatorije sa jednim od najvećih teleskopa u Srbiji, tereni sa male sportove, veliki izbor jela, ljubazno osoblje i srdačni meštani su potencijali sa kojima se posetioci odmarališta mogu upoznati, izjavio je on i dodao da ovde trenutno borave slikari u sklopu Likovne kolonije “Boža Ilić“, a da će svoje pripreme u odmaralištu u najskorije vreme imati i gimnastičari iz Niša i Prokuplja.
  Stalne postavke Narodnog muzeja Toplice „Toplički ustanak“, „Prokuplje u 20. veku”, “Arheo park“ u Pločniku, spomenik “Gvozdenom puku“ i Galeriju Boža Ilić“ prošle godine posetilo je skoro 2.600 ljudi.
  Direktor Muzeja, Darko Žarić, podvlači da oni iz godine u godinu svojim sadržajnim postavkama privlače sve veći broj posetilaca.
  Među posetiocima ove jedinstvene manifestacije, bio je i jedan od glavnih menadžera firme „Bizlink“ u Prokuplju Van Fan iz Tajvana.
  -Ljudi u Srbiji su srdačni i gostoljubivi. Do sada sam imao priliku da obiđem crkvu Sveti Prokopije, Jugbogdanovu kulu, Latinsku crkvu i druge spomenike u Prokuplju. Tokom zime boravio sam na Kopaoniku, gde sam naučio da skijam, obišao najznačajnije spomenike kulture u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, rekao je on i zaključio da će o svim lepotama Srbije i turističkim potencijalima upoznati poslovne partnere iz mnogih zemalja sveta.
  Promociju turističkih potencijalala Prokuplja, posetila je i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469429