ona-je-bila-najstrasnija-devojcica-na-svetu-i-svi-su-je-zezali-zbog-ove-fotke:-danas-je-odrasla-i-kad-je-vide-ona-se-njima-smeje

11.05.2019. 20:48

Zoi Rot je pre nekoliko godina nosila nezahvalan epitet – najstrašnije dete na internetu. Priča o čuvenoj fotografiji na kojoj se devojčica blaženo smeši dok u pozadini gori kuća počela je krajnje naivno, a onda se pretvorila, kako to i obično biva, u internet katastrofu.

Zoi Rot Foto: zoeroth / Instagram

Priča o Zoi nas vraća u 2004. godinu. Jednog subotnjeg jutra u Mebejnu u Severnoj Kaliforniji devojčica i njen otac, koji je sa sobom nosio fotoaparat, su se uputili ka kućici koja je bila u vlasništvu vatrogasne stanice. Ekipa vatrogasaca je vežbala gašenje požara.

Zoin otac je napravio nekoliko fotografija, između ostalog i onu najpopularniju. Nasmejana devojčica i kuća u požaru. Fotografija je objavljena na Zoorm (digitalna platforma za fotografije) i otac ju je nazvao „Firestarter“ po filmu koji je zasnovan na istoimenom romanu Stivena Kinga. Naime, u filmu glumica Dru Barimor tumači lik devojčice koja može da izazove požar usled uzburkanih emocija. Zoi će za internet zajednicu postati upravo to – devojčica koja izaziva požar i katastrofu.

Godinu dana nakon što je napravljena fotografija magazin „JPG“ je objavio sliku devojčice i požara i ubrzo je postala internet senzacija. Zoino lice se potom pojavilo na svakoj internet montaži, a iza nje je katastrofa – Titanik koji tone, Hirošima, 11. septembar itd.

Popularnost njenog lika na internetu nije uticala na njen život. Danas ima 19 godina tečno govori kineski i matematika joj ide od ruke.

Veoma je aktivna u volonterskom radu i grupama koje štite prirodu. Ona je sve samo ne devojčica koja na internetu izaziva katastrofu.