oni-su-najuticajni-ljudi-na-svetu-za-2019-svi-zele-mesto-na-ovom-spisku-oni-su-ga-dobili

PIONIRI

Na listi pionira ima imena sa različitim stažom na javnoj sceni. Tu su glumica Sandra Ou (47), ovogodišnja dobitnica Zlatnog globusa (“Killing Eve”), najbolja teniserka sveta Naomi Osaka (21), kulinraska zvezda Samin Nosrat (39).

Američki magazin “Tajm” koji svake godine pravi ove vrste preseka u svoje pionire uvrstio je i internet zvezdu Njinu (21). Tajm prepoznaje značaj mladih influensera, kao profesije koju apsolutno više ne možete da prenebegnete.

Veliki uspeh postigla je Krisi Tajgen (33), koja se, takođe, našla u ovoj kategoriji zahvaljujući 23, 7 miliona pratilaca na Instagramu, kulinarskom šouu, popularnosti koju uživa kao jedna od najduhovitijih svetskih zvezda. Bravo za Krisi!

UMETNICI

U grupi najuticajnijih umetnika su glumci Dvejn Džonson, Redžina King, Emilija Klark, Glen Klouz, Oskarovci Maheršala Ali i Rami Malek, pevačica Arijana Grande kojoj je ovo jak vetar u leđa ka još čvršćoj poziciji u svetskoj muzici.

LIDERI

“Tajm” je zadržao političku objektivnost pa je na listu lidera stavio Nensi Pelosi, koja je od 2011. predstavnica manjine u Predstavničkom domu Amerike, ali i američkog predsednika Donalda Trampa, neosporno uticajnu figuru na svetskoj političkoj scenu, koja je česta meta oštrih kritika gospođe Pelosi.

Lider je i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, koja je oduševila svet saosećajnošću koju je pokazala nakon što je njena zemlja pre nekoliko meseci doživela teroristički napad, papa Franjo, princ Mohamed bin Zejden.

Švedska tinejdžerka i aktiviskinja za zaštitu okoliša Greta Thnberg peskočila je nekoliko lestvica i na Tajmovoj listi debitovala kao lider.

IKONE

Tejlor Svift je trijumfovala i od sada je zovete ikona.

U prestižnoj skupini ikona našla se i bivša dama SAD i po mišljenju pojedinih prva žena predsednik u američkoj istoriji Mišel Obama, reditelj Spajk Li, novinarka Marija Resa koja se na rodnim Filipinima bori za slobodu medija i koja je zbog sukoba sa filipinskim predsednikom Rodrigom Duterteom prvobitno bila osuđena na zatvorsku kaznu od 12 godina, da bi ta kazna u februaru ove godine bila preinačena na uslovnu.

Ikona je i Ledi Gaga, dobitnica Zlatnog globusa za numeru “Shallow” iz filma “Zvezda je rođena”, a koja je nakon brojnih uspeha i revolucije koju je izvela na svetskoj muzičkoj sceni, ove godine dobila najznačajnija priznanja u karijeri.

TITANI

Titani sa najvećim uticajem su egipastki fudbaler Mohamed Salah, mejk ap umetnica Pet Mekgrat, poverenica EU za pravosuđe, prava potrošača i rodnu ravnopravnost Vera Jourova, golferska legendaa Tajger Vuds, američki producent Rajan Marfi, američka TV i kulinarska zvezda i najbolja prijateljica Opre Vinfri Gejl King, Dženifer Hajman, vlasnica kompanije “Rent the runway”, koju je pokrenula kada njena sestra nije imala šta da obuče. Biznis prodaje odeće preko interneta počela je sa prijateljicom sa Harvarda, a danas njena kompanija ima više miliona mušterija (njena kompanija nudi odeću u svim veličinama).