8222osnovno-pravo-svakog-muskarca-je-da-ima-seks-sa-suprugom8220-sokantna-izjava-sudije-sablaznila-javnost

10.04.2019. 14:49

U Londonu je održano ročište u predmetu u kojem je jedna stranka žena s poteškoćama pri učenju. Slučaj je dospeo na sud za zaštitu na kom se donose odluke vezane za osobe koje su mentalno nesposobne da samostalno donose odluke.

Sudija šokirao javnost kontroverznom izjavom Foto: Profimedia

Slučaj je privukao veliku pažnju britanskih medija nakon što je sudija dodeljen ovom predmetu, gospodin Džastis Hajden, izjavio da je osnovno pravo svakog muškarca na seksualne odnose sa svojom suprugom, piše Guardian.

Naime, socijalne službe zatražile su od suda da odluči da li suprug ima pravo na seks sa suprugom za koju je procenjeno da više ne može samostalno da donosi odluke, nakon što je njeno stanje počelo da se pogoršava. Veruju da više nije u stanju da odlučuje da li želi da stupi u seksualni odnos te stoga više ne može slobodnom voljom da da svoj pristanak. Advokati sugerišu kako bi sudija mogao da zabrani suprugu da stupa u seksualne odnose sa bračnom partnerkom kako bi osigurali da žena ne bude silovana.

“Mr Justice Hayden said: ‘I cannot think of any more obviously fundamental human right than the right of a man to have sex with his wife.'” This is terrifying. Sex is not a human right. Bodily autonomy, however, most definitely is. https://t.co/4G7r67jOM6— Sister Outrider (@ClaireShrugged) April 1, 2019

Sudija Hajden razmatrao je slučaj u predraspravnom postupku na sudu za zaštitu u Londonu u ponedeljak i pritom saznao da je suprug dao obećanje da neće stupati u polni odnos sa suprugom.

Sudija je poručio da želi detaljno da razmotri slučaj i da čuje argumente advokata koji predstavljaju suprugu, supruga, i socijalne službe pre nego što donese konačnu odluku.

Sudija Hajden je pritom istakao da se suprug nalazi u nezavidnom položaju jer mu preti zatvor ako prekrši odluku ili obećanje da neće stupati u odnos sa suprugom.

– Ne mogu da zamislim nijedno drugo očigledno osnovno pravo od prava muškarca na seksualne odnose sa suprugom i pravo države da nadzire to pravo. Mislim da suprug ima pravo da se o ovom predmetu sprovede rasprava – odlučio je sudija Hajden.

No one has a ‘fundamental human right’ to sex with ANYONE Justice Hayden! Absolutely horrific comment Apparently our judiciary need some Human Rights lessons! #HumanRights #justiceHayden #sexualassault #WomenArentYourProperty— Abbi Casey (@Abbi_Casey) April 2, 2019

Na ceo slučaj i izjavu sudije osvrnula se zastupnica Tangam Deboner.

– Ovakva izjava legitimiše mizoginiju i mržnju prema ženama. Nijedan čovek u Velikoj Britaniji nema zakonsko pravo prema kom može da insistira na seksu. Seks bez pristanka je silovanje – poručila je.