ostavili-su-sigurne-poslove-i-otisnuli-se-u-avanturu-zivota,-a-u-najlepsem-trenutku-su-uhapseni-i-sada-im-preti-10-godina-zatvora

Nedavno je otkriven i njihov identitet, reč je o arhitekti Džoli King i menadžeru u građevini Marku Firkinu. Par je uhapšen nakon što su uhvaćeni da bez dozvole upravljaju dronom u blizini Teherana.

Inače, Džoli i King su se u Iranu obreli dok su bili na proputovanju svetom koje je počelo u Zapadnoj Australiji, a trebalo je da se završi u Londonu.

Njihove porodice saopštile su da je reč o velikom nesporazumu, i da nisu bili svesni rigoroznih zakona o dronovima koje Iran ima.

“Nadamo se da ćemo ih što pre videti kod kuće”, kratko su prokomentarisali.

Australijska vlada potvrdila je da čini sve što može kako bi im pomogla, kao i još jednoj ženi koja je uhapšena u drugom incidentu – navodno su je iranske vlasti zarobile u želji da razmene zatvorenike.

Par blogera je u trenutku ovog nemilog događaja bio na putu oko sveta, a detalje ove avanture dokumentovali su na različitim društvenim platformima, sa ciljem da pokažu da su zemlje sa lošom reputacijom ipak sigurne i dobre za putovanje.

“Naša najveć motivacija iza vlogova je da inspirišemo sve druge na putovanja, ali želimo i da probamo da razbijemo stigmu koja vlada u medijima o zemljama sa lošim imdžem”, rekli su oni svojevremeno.

Sa ovim izazovom starovali su u leto 2017. godine, a pre Irana obišli su celu istočnu Aziju, Pakistan, Indiju i Kirgistan.

“Trenutno smo u Iranu i kampujemo na jednom lepom brdašcetu bizu Teherana. Tek smo stigli, ali je zapravo divno”, rekli su u jednom snimku nastalom ubrzo nakon dolaska u zemlju.

Kako nakon toga dugo nisu ništa postavljali ni na Jutjub ni na Instagram, njihovi pratioci počeli su da se brinu, i sve su učestaliji bili uzrujani komentari i pitanja gde su nestali.

Par je planirao da se sledeće godine vrati u Pert, gde žive. Umesto toga, čeka ih suđenje po zakonima Islamske republike, a njihova sudbina je neizvesna.

Inače, savet zvaničnog australijskog turističkog birao jeste “da se razmisli u putovanju u Iran” ili “da se jednostavno ne putuje tamo”. Putnici su upozoreni od rizika da budu “proizvoljno zatvoreni ili uhapšeni”.

(Daily Mail)

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.